Hoppa till huvudinnehåll

Esbo drabbas hårdast då 170 får gå från Nokia

Nokia
Nokia Bild: EPA/STEFAN PUCHNER Nokia,nokia

Ungefär 170 jobb försvinner vid Nokia. Nätverksbolaget omorganiserar sin verksamhet i Finland och skär ner i Esbo, Uleåborg och Tammerfors.

Nokias samarbetsförhandlingar avslutades idag, fredag. Då de började bedömde Nokia att ungefär 200 jobb försvinner, men till slut landade man på runt 170. Uppsägningarna ska genomföras före årets slut.

Majoriteten av nedskärningarna sker i Esbo, men också Uleåborg och Tammerfors drabbas. För de uppsagda ordnar Nokia ett stödprogram.

"Satsar fortfarande på Finland"

Samarbetsförhandlingarna omfattade nästan hela Nokias nätverksverksamhet och dess stödfunktioner i Finland. Bara fabriken i Uleåborg stod utanför.

Då samarbetsförhandlingarna inleddes försäkrade Finlandschefen Tommi Uitto att bolaget fortsättningsvis satsar på Finland - här finns huvudkontoret och tre viktiga forsknings- och utvecklingsenheter.

Nokia har 6 100 anställda i Finland. Vid de senaste samarbetsförhandlingarna minskade personalen med 960.

Miljardinbesparingar som mål

Nokia omorganiserar verksamheten världen över för att förbättra sin konkurrenskraft, och samarbetsförhandlingarna i Finland var en del av den processen.

Målet med omorganiseringarna är att spara 1,2 miljarder euro årligen.

  • Världsrekord och värdiga vinnare i OS-konståkningen – kvintupelhopp nästa?

    Medaljerna i Pyeongchang gick till rätt adresser.

    OS i Pyeongchang går till historien som en tävling där konståkningsmedaljerna gick till “rätt” adresser. Ikoniska åkare belönades med de medaljer de eftersträvat länge, samtidigt som de senaste årens unga dominanter fick sitt, skriver Yle Sportens konståkningsexpert i sin OS-analys.

  • Estland firar 100 år med värme i kylan

    Tusentals personer sjöng in Estlands hundraårsdag.

    I Tallinn steg tusentals ester tidigt upp i morse för att fira landets 100-års självständighetsdag med flagghissning och nationalsång på Domberget. Dagens slutar först sent i kväll med Presidentens självständighetsmottagning på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes