Hoppa till huvudinnehåll

Katastrofval för May - Tories förlorar sin majoritet i parlamentet

Storbritanniens premiärminister Theresa May under valnatten 8.6.2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May under valnatten 8.6.2017 Bild: EPA/WILL OLIVER Theresa May

Många bedömare förutspår att May kommer att tvingas avgå efter att det nu står klart att partiet förlorar sin majoritet i parlamentet. BBC rapporterar att premiärministern inte kommer att avgå och att hon för samtal med nordirländska DUP i ett försök att bilda en koalitionsregering.

Det slutliga valresultatet blir klart först vid middagstid fredag, men rösträkningen har kommit så långt att det är helt klart att premiärminister Theresa May och hennes konservativa Tories har förlorat sin majoritet i parlamentet. Det rapporterar både nyhetsbyrån Reuters och BBC.

Nyheter om det brittiska valet visas på en valutamarknad i Tokyo 9.6.2017
Nyheter om det brittiska valet visas på en valutamarknad i Tokyo 9.6.2017 Nyheter om det brittiska valet visas på en valutamarknad i Tokyo 9.6.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,parlamentsval

Pundet försvagades kraftigt redan under natten efter att vallokalsundersökningen visade att inget parti får majoritet i det brittiska parlamentet.

Uppdaterad valprognos från BBC

BBC:s senaste valprognos ger de konservativa Tories 318 mandat. Partiet skulle alltså tappa 13 platser i jämförelse med valet 2015.

Labour skulle få 262 platser, vilket skulle innebära en ökning med 29 mandat.

Labour-anhängare firar på valvaka i Glasgow, Skottland.
Labour-anhängare firar på valvaka i Glasgow, Skottland. Labour-anhängare firar på valvaka i Glasgow, Skottland. Bild: EPA/ROBERT PERRY Labour (UK)

Det är att jämföra med den stora vallokalsundersökningen strax efter att vallokalerna stängt, som gav Tories 314 mandat och arbetarpartiet Labour 266 mandat.

Vidare skulle SNP (Skotska nationalistpartiet) få 35 mandat (-21), Liberaldemokraterna 13 (+5) och EU- och invandringskritiska Ukip inget mandat alls.

Det som alltså bekräftas av BBC:s uppdaterade valprognos är att May kommer att förlora sin majoritet. Det behövs 326 mandat för att få majoritet i parlamentet.

Brexit-förhandlingarna kan komma att försenas

Labours ordförande Jeremy Corbyn har redan hunnit kräva att Theresa May avgår.

Då May utlyste nyval ville hon stärka sitt mandat i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Nu blir det tvärtom och nyvalet ser ut att ha varit en massiv felbedömning.

Om det visar sig att inget parti får majoritet i det brittiska parlamentet så behövs stöd från ett annat parti också om de konservativa bildar regering. Det skulle försvaga Mays ställning rejält och med stor sannolikhet försena brexit-förhandlingarna.

Labourledaren sade i en intervju med Sky News att förhandlingarna inte kan skjutas upp.

- Förhandlingarna måste föras eftersom artikel 50 har aktiverats. Den regering som har makten om elva dagar kommer att föra dem, sade Corbyn.

May tänker inte avgå

Det är inte bara Corbyn som kräver Mays avgång. Många brittiska bedömare förutspår att May kommer att tvingas avgå. BBC rapporterar ändå att premiärministern inte kommer att avgå.

- Theresa May har inga planer på att avgå i dag. Jag är ändå osäker på om de bara försöker slå hål på ryktena, sade BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg.

EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger sade på fredag morgon att han är osäker på om brexit-förhandlingarna kan börja som planerat den 19 juni. Oettinger sade i tysk radio att en svag brittisk förhandlingspartner också kan medföra ett dåligt förhandlingsresultat.

May: Vi kommer att garantera stabilitet

Theresa May kommenterade resultatet under natten då det stod klart att hon åtminstone säkerställt sitt eget mandat i Maidenhead.

Storbritanniens premiärminister Theresa May talade efter att hon säkerställt sitt eget mandat i Maidenhead.
Storbritanniens premiärminister Theresa May talade efter att hon säkerställt sitt eget mandat i Maidenhead. Storbritanniens premiärminister Theresa May talade efter att hon säkerställt sitt eget mandat i Maidenhead. Bild: EPA/WILL OLIVER Theresa May

May påpekade att rösterna fortfarande räknas och att "vi måste vänta tills vi får hela bilden". Hon påpekade att Tories ser ut att förbli landets största parti och att Storbritannien behöver stabilitet

- Oavsett resultatet kommer konservativa partiet se till att säkerställa stabilitet, sade hon.

Sky News rapporterar att premiärministern för samtal med det nordirländska nationalkonservativa partiet DUP, som vann tio platser. Tillsammans kunde de två partierna nå över gränsen på 326 mandat, men det är oklart om DUP vill bilda en koalition med Tories.

Corbyn "väldigt stolt"

Labourledaren Jeremy Corbyn talade också medan resultaten strömmade in och det stod klart att han blivit omvald av sitt distrikt Islington North i London.

Jeremy Corbin firar på valvaka i Islington, London tidigt på morgonen.
Jeremy Corbyn firar på valvaka i Islington, London tidigt på morgonen. Jeremy Corbin firar på valvaka i Islington, London tidigt på morgonen. Bild: AFP / Lehtikuva Jeremy Corbyn

Han sade att det nu är tydligt att May förlorat sitt stöd och att det borde vara nog för att hon ska avgå och bereda väg för en regering som skulle vara "verkligt representativ för befolkningen i det här landet".

Han sade sig vara "väldigt stolt" över resultatet så här långt och sade att folket röstat för framtidshopp och vänt ryggen åt åtstramningarna.

Labours talesman för ekonomiska frågor John McDonnell säger att partiet inte kommer att gå med på att forma en koalitionsregering med Tories. Enligt McDonnell är Labour redo att själva bilda en minoritetsregering.

Skotska nationalistpartiet tappar stort

Skotska nationalistpartiet ser ut att göra ett dåligt val. Bland annat tappade partiets vice ordförande, partiets ledare i parlamentet Angus Robertson sitt mandat i Moray, i nordöstra Skottland, till sin konservativa motkandidat.

- Det är klart att resultaten är nedslående, vi har förlorat några fantastiska parlamentsledamöter, sade partiets ledare Nicola Sturgeon.

SNP-ledaren Nicola Sturgeon kommenterar valet i Glasgow under natten till fredagen.
SNP-ledaren Nicola Sturgeon kommenterar valet i Glasgow under natten till fredagen. SNP-ledaren Nicola Sturgeon kommenterar valet i Glasgow under natten till fredagen. Bild: EPA/ROBERT PERRY Nicola Sturgeon

Enligt BBC:s prognos ser SNP ut att förlora 31 mandat och hamna på 25 mandat i parlamentet i Westminster.

Partiet förlorar mandat till Labour och Liberaldemokraterna, men förvånande nog har Tories också knipit flera mandat av SNP.

Det här försvagar ställningen för dem som skulle vilja se en ny folkomröstning om skotsk självständighet så fort som möjligt.

Sturgeon sade också att valet är en "katastrof" för premiärminister Theresa May.

- Hon utlyste ett val uppenbarligen med den mycket arroganta tanken att hon skulle krossa oppositionen, sopa alla åt sidan och segla fram till en jordskredsseger. Hennes position är nu mycket svår, sade Sturgeon.