Hoppa till huvudinnehåll

Maya Klingenberg rappar om öppenhet

Maya Klingenberg
Maya Klingenberg ser fram emot kvällens final i Borgå. Maya Klingenberg Bild: YLE / Petter Sandelin popturnen

Maya Klingenberg är en 14-årig tjej från Vasa. Hon är en av fyra artister som i kväll kan ta hem segern i Popturnén. Hennes självskrivna raplåt handlar om att inte låta andra trycka ner dig.

Popturnén 2017 har sökt artister runt om i Svenskfinland. Från fyra semifinaler har fyra artister eller grupper gått vidare till finalen som går av stapeln i kväll i Borgå. Maya Klingenberg gick vidare till final efter sitt uppträdande på den fjärde semifinalen på Harry´s Pub i Pargas.

Maya Klingenberg är 14 år gammal och kommer från Vasa. Maya fick nys om tävlingen via ett inlägg på sociala medier.

- Jag satt i en buss och såg inlägget lite av en slump. Jag hade lagt upp min egen låt på Youtube några veckor innan jag såg Popturnéns annons, och då tänkte jag - varför inte. Det var en väldigt spontan handling.

Ett nervöst framträdande

Maya hade aldrig uppträtt framför publik tidigare, så inför semifinalen i Pargas var Maya lite skakig i benen.

- Jag var väldigt nervös. Det enda jag tänkte var att det kommer att gå dåligt. Men vi fick öva inför semifinalen, och då släppte nästan all nervositet. Jag tänkte att jag klarar detta - det är inte så farligt.

Juryn som väljer vilken artist som går vidare tyckte att Maya hade en tilltalande röst och ett fräscht förhållningssätt till musiken.

Låt inte andra trycka ner dig

Maya har själv skrivit raplåten som har tagit henne till final. Du kan lyssna på när Maya rappar låten här.

- Det var under en lång tid som jag nästan bara lyssnade på rapmusik. Jag hade skrivit poplåtar tidigare och jag ville helt enkelt testa på något nytt. Detta resulterade i en raplåt.

Raplåten har ett djupt budskap.

- Den handlar om att var öppen med sina känslor och att inte låta andra trycka ner dig.

Sitter i bakhuvudet

Låten som Maya skrivit är snabb. När hon spelade in låten i hemmet så gjorde hon flera omtagningar.

- Det blev säkert 20 omtagningar. Första gången jag sjöng den framför datorn så kunde jag den inte alls, jag blandade bort mig många gånger.

Att det var en snabb låt oroade också Maya inför semifinalen. För att förbereda sig så bra som möjligt har hon repeterat låten otaliga gånger.

- Jag har sjungit låten åt släkt och vänner, men det är främst min syster som fått höra den om och om igen. Jag har sjungit den nu så många gånger att det går per automatik. Den sitter i bakhuvudet någonstans och orden kommer av sig själv.

Spelning på Popkalaset och bland beväringar står på spel

Finalen är i kväll på La Fiesta i Borgå och kör igång 20.00. Förutom Maya uppträder fyra andra artister som du kan läsa om här. Vinnaren av Popturnén får förutom ära och berömmelse uppträda på bland annat Popkalaset i Borgå den 26 augusti och i Dragsvik den 13 juni där X3M har specialsänding från garnisonen.