Hoppa till huvudinnehåll

Sju företagare ville ta över Björkholm - nu har Åbolands Skärgårdsstiftelse gjort sitt val

Björkholm-skylt i Björkholms hamn
Man har bedrivit turistverksamhet på Björkholm i tiotals år. Björkholm-skylt i Björkholms hamn Bild: Yle/Fredrik Häggman Björkholm (ö i Finland, Egentliga Finland, Åboland, lat 60,18, long 22,25),kurt kronehag

Åbolands Skärgårdsstiftelse har under våren sökt en företagare som ska ta över verksamheten på skärgårdsön Björkholm efter paret Gulli och Kurt Kronehag. Nu har man gjort sitt val. Dock återstår ännu en del förhandlingar.

- Från början fanns sju företagare med i bilden, men nu har styrelsen valt ut en företagare som vi nu förhandlar med, säger Katja Bonnevier, sekreterare i Åbolands Skärgårdsstiftelse.

Enligt Bonnevier ska förhandlingarna bli klara under juni månad.

- Det finns inga kritiska punkter, så vi kommer nog att hitta en lösning. Men i nuläget vill vi inte säga något om vem den här företagaren är.

När avtalet blir klart kommer vi gå ut med vilken företagare det handlar om.

Man har bedrivit turistverksamhet på Björkholm i tiotals år. Från och med 1 januari 2018 ska den nya företagaren ta över på Björkholm. Nu arrenderar Skärgårdsstiftelsen ut stället och tanken är att stiftelsen ska hyra ut det i andra hand.

- Vi ska först komma överens om avtalsvillkoren. När avtalet blir klart kommer vi sedan gå ut med den informationen, alltså vilken företagare det handlar, säger Bengt Backman, ordförande för Åbolands skärgårdsstiftelse.

bengt backman
Bengt Backman. bengt backman Bild: Yle/Johanna Ventus bengt backman

Då paret Kurt och Gulli Kronehag, som båda fyller 82 år i år, inte ville se deras livsverk förfalla valde de att kontakta Åbolands Skärgårdsstiftelse.

- Björkholm har en stor potential. Där finns redan en fullt fungerande verksamhet, det behövs inga stora lån för att ta över verksamheten och det finns redan förbindelsebåtstrafik till Björkholm, sade Kurt Kronehag till Yle Åboland i februari.

Gulli & Kurt Kronehag
Paret Kurt och Gulli Kronehag lämnar över till en ny företagare. Gulli & Kurt Kronehag Bild: Yle / Peter Karlberg gulli & kurt kronehag

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland