Hoppa till huvudinnehåll

Snart fungerar nätbiblioteket i Östnyland igen

borgå huvudbibliotek
borgå huvudbibliotek Bild: YLE/Mikael Kokkola borgå bibliotek

Helle-bibliotekens nya gemensamma nätbibliotek tas i bruk före midsommar.

Innan systemet fungerar kan man förnya sina lån och reservera böcker på biblioteken eller genom att ringa.

Biblioteken i Askola, Borgnäs, Borgå och Sibbo har varit öppna i två veckor efter bytet av bibliotekssystem. Nätbilioteket fungerar dock ännu inte.

De automatiska e-postmeddelandena fungerar igen. Kunderna får meddelanden per e-post om reserverat material som går att avhämta och om återlämningsdagen - detta om det i kunduppgifterna ha angetts att man önskar meddelanden per e-post.

I samband med biblioteksbesök är det skäl att be personalen kolla inställningarna. Tjänsten med automatiska textmeddelanden tas i bruk senare.

Automater fungerar och fungerar inte

Låneautomaterna fungerar också på biblioteken i Borgå, men återlämningsautomaten är ännu ur bruk.

På biblioteken i Sibbo fungerar automaterna ännu inte tillfredsställande, så meröppetbiblioteket i Söderkulla är stängt tillsvidare.

Sibbo huvudbibliotek har på grund av renovering flyttat till tillfälliga lokaler i Nickby skolcentrums gamla matsal. Biblioteket stannar där i cirka ett år.

– Kunderna har hittat oss och de tillfälliga lokalerna har till och med fått beröm, säger servicechefen för bibliotekstjänster i Sibbo, Malin Hollmén.

Nyländskt samarbete

Totalt är det tolv nyländska kommuner som gått in för att intensifiera sitt bibliotekssamarbete och som därför gått in för att byta bibliotekssystem.

I det första skedet består det nya biblioteksnätverket av biblioteken i Askola, Borgnäs, Borgå och Sibbo. Senare kommer de övriga samarbetskommunernas bibliotek att ansluta sig. I Östnyland ansluter sig då biblioteken i Lappträsk, Lovisa, Mörskom och Pukkila.