Hoppa till huvudinnehåll

Svenska handbollsstjärnan slutar, 27 år gammal – flyttar in i kolonistuga och ska lifta genom Europa

Kim Ekdahl Du Rietz i den svenska landslagströjan.
Kim Ekdahl Du Rietz sätter på lördag punkt på en framgångsrik karriär. Kim Ekdahl Du Rietz i den svenska landslagströjan. Bild: All Over Press Kim Ekdahl Du Rietz

Det blir den största dagen i mitt liv. Så säger Kim Ekdahl Du Rietz till Sportbladet inför sin sista handbollsmatch på proffsnivå. Proffslivet passar inte Ekdahl Du Rietz, som har storslagna planer för framtiden.

Han har tagit OS-silver och blivit Bundesligamästare, men proffslivet har smakat trä.

Kim Ekdahl Du Rietz beskriver handbollen som tråkig och omotiverade. Han ville egentligen aldrig bli proffs – men var för talangfull.

De senaste åren har Bundesligaproffset gått runt och tänkt på att avsluta karriären.

– Jag har känt i åratal när jag vaknat på morgonen: ”va fan, ska jag spela handboll i dag igen”. På matchdagar har jag känt ”kan matchen inte bara vara slut”, sade Ekdahl Du Rietz till Sportbladet i januari.

Slutar på toppen

På lördag är det äntligen dags: Ekdahl Du Rietz sista match för karriären. Han slutar på toppen, som tysk ligamästare. Rhein-Neckar Löwen har redan säkrat mästerskapet.

– Det blir den största dagen i mitt liv på lördag, utan tvekan. Det blir ett avslut på alla plan. Ett liv går till ända, säger Ekdahl Du Rietz till Sportbladet.

Kim Ekdahl Du Rietz med en flaska i handen.
Ekdahl Du Rietz tyska klubb blir mästare för andra året i rad. Kim Ekdahl Du Rietz med en flaska i handen. Bild: imago/Eibner/ All Over Press Kim Ekdahl Du Rietz

Att svensken ser fram emot dagen är en underdrift.

– Det är så jävla nära nu. Jag kan bara sträcka ut handen. Hela säsongen har jag suttit i bilen på väg till matcherna och tänkt på den 10 juni. Jag har nästan blivit tårögd varje gång.

– Det är som att hela livet sammanfattas och får sin utlösning på en dag vid en viss tid. Det kommer att bli helt sjukt.

Ska bo på 15 kvadratmeter

Snart drar flyttlasset till Sverige. Ekdahl Du Rietz ska flytta in i ett nytt ”hus” – en 15 kvadratmeter stor kolonistuga i Lund.

– Jävligt najs. Det känns som den perfekta lösningen i mitt liv just nu då jag inte vet vad jag ska göra.

Ekdahl Du Rietz tidigare lägenhet? 75 kvadratmeter med stor takterrass.

Jag skulle nog ha råd att flyga business över hela världen.

Ska lifta och bo i tvåmannatält

I augusti fortsätter färden. Ekdahl Du Rietz planerar att ta med sig ett tvåmannatält och lifta ner genom Europa.

Ekdahl Du Rietz ska träffa de gamla lagkamraterna i Tyskland, träffa polare i Frankrike och sedan åka vidare till Spanien.

Sportbladet: Men det här med att lifta – du skulle väl ha råd att flyga business genom Europa?

– Jag skulle nog ha råd att flyga business över hela världen.

Kim Ekdahl Du Rietz kastar en boll.
Ekdahl Du Rietz vill få ut maximalt av livet. Kim Ekdahl Du Rietz kastar en boll. Bild: imago/Zink/ All Over Press Kim Ekdahl Du Rietz,handboll

Tackar nej till miljoner

Men pengarna då?

Ekdahl Du Rietz skulle ha flera proffsår på toppnivå kvar i kroppen och tackar nej till rejäla pengasummor då han sätter punkt för karriären. Så här resonerar Ekdahl Du Rietz om pengar:

– Till slut når man en punkt där pengarna inte betyder något... eller det är ju gött med pengar. Men det är ingenting mot att jag slösar min livstid på något jag inte vill göra och helt plötsligt tar det slut och så har jag levt ett annat liv än jag ville. Jag skiter i pengarna nu.

Läs också