Hoppa till huvudinnehåll

Christian Vuojärvi: Trovärdigheten står på spel

Något fotbolls-VM i Ryssland sommaren 2018 behöver finska fotbollsvänner inte längre drömma om, men nu spelar landslaget framförallt om sin trovärdighet, slår Yle Sportens Christian Vuojärvi fast.

Vuojärvi gästade Sportnytt-studion på lördagen och gav sin syn på vad söndagens match mot Ukraina i Tammerfors kommer att handla om.

– Först och främst trovärdigheten. Om det är något som finländsk landslagsfotboll behöver just nu så är det framtidstro och hopp. Ett bra resultat mot Ukraina, en seger eller till och med oavgjort, skulle leda till det att landslaget och framförallt chefstränare Markku Kanerva skulle få lite arbetstro. Välkommen sådan.

Markku Kanerva leder Finlands herrlandslag på träning.
Arbetsro för Markku Kanerva. Markku Kanerva leder Finlands herrlandslag på träning. Bild: Lehtikuva Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll

Finland har skrapat ihop en poäng i VM-kvalet så här långt och lyckades inte heller nå EM 2016 trots ett gynnsamt utgångsläge i lottningen.

Bättre försvar på fasta situationer

På frågan om orsakerna till landslagets kräftgång är svaret mångfascetterat.

– Det är en bra fråga och orsakerna är säkert många, men först och främst vill jag lyfta fram en detalj. Finland har försvarat sig alldeles uruselt på fasta situationer, det har blivit för många mål för motståndarna på hörnor och frisparkar. Det måste förbättras ifall det skall bli poäng i framtiden, säger Vuojärvi och fortsätter.

– En annan allmän sanning som varit framme på sistone under de senaste åren är att Finland har ett så dåligt spelarmaterial, vilket bland annat den förre chefstränaren Mixu Paatelainen lyfte fram innan han fick sparken. Jag tycker man gör det lite väl enkelt för sig, Finland har trots allt en stomme av helt hyfsade spelare.

Lukas Hradecky vaktar Finlands mål. Bild: EPA/LASZLO BELICZAY huuhkajat

Vuojärvi lyfter fram exempel som Lukas Hradecky som var en av Bundesligans bästa målvakter den gångna säsongen, Jere Uronen som var ordinarie i det Genk som tog sig till kvartsfinal i Europa League, Niklas Moisander som genom åren har spelat hundratalsmatcher i toppligor i Europa och Teemu Pukki som var tvåa i skytteligan i Danmark.

– Sen är problemet att de här spelarna mer eller mindre underpresterat i landslaget och då kan man fråga sig vad det beror på?

– Är det landslagets spelstil som inte passar, handlar det om små mentala problem när man drar på sig landslagsdräkten eller kräver de här spelarna att man omringas av flera klasspelare. Eventuellt en kombination av alla dessa faktorer kan jag tänka mig, men nyckelspelarna har underpresterat, det är också en orsak.

Rädd för passivt Finland

Paulus Arajuuri är back i Finlands fotbollslandslag.
Arajuuri mot Ukraina 2016. Paulus Arajuuri är back i Finlands fotbollslandslag. Bild: All Over Press fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Paulus Arajuuri,Ukrainas herrlandslag i fotboll

Finland ställs mot Ukraina på Ratina Stadion i Tammerfors klockan 19.00 på söndagskvällen och även om Vuojärvi gärna skulle se ett annorlunda Finland på plan väntar han sig mer av det vanliga.

– Jag är illa rädd för att Finland kommer att lägga sig på defensiven och försöker kriga till sig en poäng eller till och med en seger och jag tycker att det är lite olyckligt. Jag tycker inte att Ukraina är ett jättebra lag, de har två superstjärnor i yttrarna Konoplyanka och Jarmolenko, men utöver det så tycker jag att de är vanliga dödliga.

– Finland borde på hemmaplan klara av att ta initiativ då och då åtminstone, hålla boll och tvinga Ukraina att jobba utan bollen. Jag är ändå illa rädd för att vi inte får se det, tror Vuojärvi.

Finland - Ukraina sänds klockan 19.00 i Yle TV2 och på Yle Arenan och refereras på svenska av Christian Vuojärvi.