Hoppa till huvudinnehåll

DUP går med på principerna för överenskommelse med Tories

Demonstranter protesterar mot det nordirländska partiets DUP:s stöd för de konservativa.
Demonstranter protesterar mot det nordirländska partiets DUP:s stöd för det konservativa partiet Tories. Demonstranter protesterar mot det nordirländska partiets DUP:s stöd för de konservativa. Bild: EPA/ANDY RAIN Democratic Unionist Party,Tories,Konservativa partiet (Storbritannien),parlamentsval,London,Storbritannien

Det nordirländska demokratiska unionistpartiet (DUP) har gått med på principerna för samarbete med det konservativa Torypartiet i Storbritannien, rapporterar BBC.

Premiärminister Theresa Mays konservativa parti lyckades inte få egen majoritet i parlamentsvalet och behöver därför stöd från det nationalkonservativa nordirländska partiet DUP.

Enligt premiärministerns kansli ska detaljerna slås fast vid ett regeringsmöte på måndag.

Detta "förtroendeavtal" handlar inte om ett fullt koalitionssamarbete utan en överenskommelse om "förtroende och stöd" där det mindre partiet lovar stöda det större partiet som annars skulle förlora i samband med viktiga omröstningar.

DUP ett kontroversiellt parti

Det socialkonservativa protestantpartiet DUP motsätter sig både aborter och samkönade äktenskap. Theresa May har ändå försäkrat att rättigheterna för lgbti (engelsk förkortning för lesbian, gay, bi, trans, intersex) inte kommer att inskränkas.

DUP väntas kräva mera pengar till Nordirland från statskassan.

Partiet har också många klimatskeptiker i sina led.

DUP har förhållit sig kritiskt till en del av regeringens åtstramningar, och har ställt krav i fråga om Storbritanniens utträde ur EU. DUP har förespråkat en så kallad "mjuk brexit". Partiet vill stanna kvar i EU:s tullunion. Det är viktigt för nordirländarna att gränsen mot EU-medlemmen Irland hålls öppen.