Hoppa till huvudinnehåll

En vecka fint flygväder räcker för att trygga honungsskörden

Biodling med bin.
Biodling med bin. Biodling med bin. Bild: Yle/Monica Forssell bin

De österbottniska biodlarnas förväntningar på årets honungsskörd är än så länge goda. I Laihela vill man utveckla en lokal stark stam av italienska bin.

I onsdags var flygvädret i Laihela ypperligt. I Pekka Niemi-Nikkolas bisamhälle i Laihela är det full rulle. Niemi-Nikkola har 50 bikupor och i vardera kupa bor det mellan 50 000 och 60 000 bin.

- De är av italiensk ras. De har redan anpassat sig en aning till finländska förhållanden. Vi har en strävan att få den italienska rasen att bli lite bättre här i Laihela, säger Niemi-Nikkola.

I Laihela strävar man efter att utveckla en stark lokal stam av de italienska bina. Det är frågan om ett mångårigt projekt där man har en gentlemannaöverenskommelse på orten biodlarna emellan.

Enligt överenskommelsen har alla biodlare i Laihela italienska bin. Det här i fall en drönare flyger till grannens kupa.

Det finns helt praktiska orsaker till att satsa på de italienska bina. De övervintrar enligt Niemi-Nikkola bra och är dessutom är de produktiva.

- De italienska bina är lättare att sköta. Deras svärmande är långsammare. De är medgörligare och bättre producenter av honung tack vare sina goda egenskaper, säger Niemi-Nikkola.

Full fart i bikuporna

Pekka Niemi-Nikkola har över 40 års erfarenhet av bin. Han fungerar som ordförande i Kyrönmaan mehiläishoitajat.

Det svala vårvädret spelar inte så stor roll för skördeutsikterna som man kanske skulle tro. Det är mera förhållandena under hela årets som har betydelse.

- Året för en biodlare avslutas med honungsskörden och den påverkas av förhållandena under hela året, säger Niemi-Nikkola.

Just nu händer det mycket i bikuporna.

- De ägg som läggs just nu blir bin som samlar sommarens skörd. Drottningarna fortsätter också efter det här att lägga ägg, men de äggen utvecklas till bin som har hand om bobyggandet på hösten, säger Niemi-Nikkola.

Äggläggningen har lyckats bra i Niemi-Nikkolas bikupor. Åtminstone än så länge är förväntningarna på årets honungsskörd stora.

- Om det börjar regna nästa vecka och regnar ända till den 20 juli så börjar skördeutsikterna vara förlorade, säger han.

Han är ändå optimistisk och utgår från att det nog blir uppehållsväder och bra flygväder även om det skulle bli en regnig sommar. De viktigaste växterna för honungsskörden är hallonblommorna och rybsblommorna.

- En vecka med uppehållsväder efter midsommar räcker för att det skall bli en okey skörd, säger Niemi-Nikkola.

Författare Hanne Leiwo/Yle Pohjanmaa
Översatt av Malin Hulkki

Läs också