Hoppa till huvudinnehåll

Fina frisbeegolfbanor lockar till Västnyland: En del kör flera hundra kilometer för att slänga på banorna här

kvinna och pojke med frisbeen i handen
Susanna Virtanen från EIF Discgolf instruerar juniorer i Ekenäs. kvinna och pojke med frisbeen i handen Bild: Yle/Monica Slotte discgolf,Frisbee,Ekenäs,Karis,Raseborg,Västnyland,susanna virtanen

Discgolf, eller frisbeegolf, har allt fler utövare i Västnyland. Lokala tävlingar är välbesökta och lockar spelare från hela Finland.

Discgolfbanan i Västerby i Ekenäs bjuder på variation. Här finns både vidsträckta gräsmattor och en mer omväxlande skogsmiljö. Den sistnämnda tilltalar 11-årige Kevin Lindell.

- Det är litet mer guppigt. Och mera spännande att se vart frisbeen far.

Kevin Lindell har kastat i tre år, under det senaste året har han börjat delta i discgolfsektionens juniorträningar. Han har redan kläm på hur man lyckas bäst med frisbeen.

pojke på grästmatta i sportjacka
Kevin Lindell har kastat i tre år. pojke på grästmatta i sportjacka Bild: Yle/Monica Slotte discgolf,Frisbee,Ekenäs,Karis,Raseborg,Västnyland,ekenäs idrottsförening

- Först lönar det sig inte att alltid försöka få de bästa kasten, det är viktigare att man får tekniken rätt. Sedan när man har fått det, så börjar man kasta litet hårdare. Och sen försöker man alltid kolla med vinden och sånt där.

Lindell tycker om att vara ute och röra på sig, någonting han rekommenderar för andra ungdomar.

Också i sommar satsar EIF discgolf på juniorträning och i juli ordnas veckotävlingar för dem.

Stor aktivitet på fältet

Fresbeegolfen har blivit allt mer populär i Västnyland. Det byggs nya banor och man tävlar flitigt på olika nivåer.

Utsocknes golfspelare söker sig hit vilket också är bra för turistnäringen i regionen.

Så väl hobbykastare som tävlingskastare möts i Raseborg och Hangö. Städerna har flera banor att erbjuda. Ingå invigde sin bana den 17 maj i år.

Susanna Virtanen är viceordförande för EIF Discgolf i Ekenäs. Hon gläder sig över att intresset för sporten stadigt växer.

- Man ser ju helt klart hur det ökar. Yngre människor har kommit med, barn och juniorer har hittat sporten. I Västnyland har det nog varit en kurva uppåt för alla föreningar.

- Då vi räknar antalet medlemmar ser vi hur grenen vuxit. Det finns också många frisbeegolfspelare som inte hör till någon förening.

EIF har runt 50 medlemmar i discgolfsektionen. Allt flera flickor har också hittat sporten. Det är positivt, tycker Susanna Virtanen, själv aktiv frisbeegolfspelare.

- Det finns många duktiga flickor som kastar långt. Det är ett bra tecken.

Tätt med banor

Frisbeegolfspelaren Marcus Råberg har noterat att det är mera människor på banorna.

- Det kommer faktiskt jättemycket folk hit utifrån, speciellt under semestermånaderna och veckosluten. Vissa kommer körande flera hundra kilometer och slänger på banorna i området.

Råberg tror att en orsak till ett ökat intresse också bland västnylänningarna är att avstånden inte är långa mellan banorna, det finns en eller flera i varje kommun.

man med frisbee
Frisbeegolfspelaren Marcus Råberg. man med frisbee Bild: Yle/Monica Slotte discgolf,Frisbee,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,marcus råberg

Det finns banor i Västerby och Bromarv, i Karis och Pojo. Förutom i Hangö kan man också kasta i Lappvik och i Skogby.

Första helgen i juli är EIF Discogolf i Västerby värd för tävlingen Pro Tour. Då kommer landets toppspelare att delta.

De västnyländska föreningarna är flitiga med att ordna tävlingar vilket också ger grenen synlighet.

Till nytta för Raseborg

Föreningen Raaseporin Korilla i Karis har ett engagerat gäng frisbeegolfspelare och 40 aktiva medlemmar.

Tisdagar och torsdagar ordnas veckotävlingar vid Näckens gränd. Kring 100 människor spelar här varje vecka.

Karis finns numera också på huvudstadsbornas discgolfkarta.

man i i skogsmiljö
Esa Paajolahti välkomnar discgolfare i Karis. man i i skogsmiljö Bild: Yle/Monica Slotte discgolf,Frisbee,Karis,Raseborg,Västnyland,raaseporin korilla

- Många spelare kommer hit från Helsingfors. Här ryms man och behöver inte köa. Det är inte samma trängsel som på banorna i huvudstaden och allt fler söker sig till Karis eller Hangö för att spela frisbeegolf, förklarar ordförande Esa Paajolahti.

Under ett längre tävlingsveckoslut i augusti väntas 144 spelare från hela Finland inta banan i Karis. Det har också positiva konsekvenser för stadens turistnäring, bedömer Paajolahti.

- De ska ju äta och sova någonstans och gör av med pengar här. Det är klart det märks inom turismen.

Föreningen ordnade nyligen en välbesökt tävling på banan i Karis. För tävlingen Raaseporin Helmi i augusti upplåter staden tillfälligt mark invid Pumpviken för discgolfarna.

- Staden Raseborg har kommit fint till mötes och vårt samarbete löper smidigt. Det kommer att bli underbara banor att spela på, förklarar Esa Paajolahti.

Hittade ny gren

Discgolfen har också gett barösundsbon Ari Dufvelin blodad tand.

Han hade sett människor kasta frisbeen i korgar men inte vetat desto mera om sporten.

man invid korg för frisbeegolf
Ari Dufvelin spelar både i Ingå och i Karis. man invid korg för frisbeegolf Bild: Yle/Monica Slotte discgolf,Frisbee,Karis,Raseborg,Västnyland,Ingå,raaseporin korilla

- Men efter första försöket fastnade jag och tänkte att det här är jätteskoj. Nu tränar jag 3-4 gånger i veckan och under veckosluten är det ofta tävlingar.

Som tidigare toppidrottare var steget kort att lösa ut tävlingslicens och hitta en mer aktiv målsättning inom grenen.

Under helgerna händer det ofta att Ari Dufvelin och några kompisar ger sig iväg tidigt på morgonen för att pröva på banor längre bort, med sen retur samma kväll.

Dufvelin poängterar ändå att frisbeegolfen passar för alla, oavsett ålder och kön. Banan i Karis betecknar han som jämn och lättforcerad, utan större höjdskillnader.

Finländaren gillar att kasta

Ari Penttala, ordförande för Finlands frisbeegolfförbund, säger att intresset för discgolf hela tiden växer också nationellt.

- De finländska spelarna är erkänt skickliga och ligger väl till internationellt.

Det finns kring 100 000 utövare i hela landet och runt 2 500 tävlingslicenser.

140 medlemsföreningar ägnar sig åt discgolf och årligen ordnas det ungefär 250 tävlingar i Finland.

Förbundets medlemmar är i åldern 10 till 75.

frisbeen i gräset
Frisbeen är billiga att skaffa. frisbeen i gräset Bild: Yle/Monica Slotte discgolf,Frisbee,Ekenäs,Karis,Raseborg,Västnyland

Hur förklarar man då finländarnas förtjusning för frisbeegolf, discgolf?

- En orsak kan vara att finländare tycker om att kasta saker. Det ligger väl till för oss och känns bekant. Att jämföras med stövelkastning, till exempel, funderar Ari Penttala.

Det är också lätt och billigt att börja, menar han. Det räcker med ett någorlunda hyfsat bollsinne så lär man sig snabbt den grundläggande tekniken. Och det är inte så svettigt heller.

- Populariteten kan kanske delvis förklaras som ett modefenomen i stil med snowboard. Det är en trevlig gren att utöva med kompisarna och familjen.

- Den stora utmaningen just nu ligger i att det finns människor som inte förstår hur man ska bete sig på banan.