Hoppa till huvudinnehåll

Från man till kvinna – men familjen består

Familjen Wiklund har picknick på en filt på gräsmattan.
Jessica, Linnea, Selma och Camilla lever idag ett aktivt familjeliv. Familjen Wiklund har picknick på en filt på gräsmattan. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen camilla wiklund

För Daniel var drömmen om att få vara kvinna länge hemlig. Tills den dag då hans fru låste in sig på toaletten och frågade om han ville vara kvinna. Det ville han och det blev han så småningom också.

I den lilla orten Kantlax i Nykarleby bor familjen Wiklund. Vid slutet av den asfalterade vägen, omgivet av åkrar och övergivna rävhus finns familjens hem med en hundkoja, studsmatta och en stor båt på gården. Här bor Jessica och Camilla tillsammans med sina döttrar Linnea, 8 år och Selma, 4 år.

Livet i det ljusa trähuset har inte alltid sett ut så här. År 2009 gifte sig paret, men då hette Jessica Daniel. I fyra år levde paret som man och fru. De jobbade, studerade och delade sitt gemensamma båtintresse. Men med tiden blev det allt tydligare för Jessica att Daniel ville vara kvinna.

- Redan från början kunde jag ha gissat det. Daniel var så mycket kvinnligare då vi var tillsammans bara vi. Då andra var med var han macho och talade med grov röst men då det var vi två var han mjuk, planterade blommor och skvätte med jorden, säger Camilla.

Daniel gick ofta runt i Jessicas högklackade skor då han var ensam hemma. Det var också skorna som gjorde att Daniel så småningom ertappades. En dag för fyra år sedan konfronterade Camilla honom.

- Jag kom hem efter nattskiftet och såg att mina högklackade skor låg framme. Jag låste in mig i toaletten och frågade ”vill du bli flicka?”. Jag var rädd för svaret, men jag visste vad svaret var. När jag kom ut från toaletten såg han strålande glad ut och svarade ”Jaa-a, det vill jag!”, minns Camilla.

Önskan att få vara kvinna hade alltid funnits för Daniel. Och hade det inte varit rädslan att förlora Camilla hade avslöjandet skett tidigare.

- Jag var rädd att förlora henne. Jag hade gärna kommit ut tidigare, men det var nog det som bromsade, säger Jessica.

Jessica och Camilla Wiklund framför uthusets dörr.
- Förr hade du alltid hatt och kort hår, nu har du rött långt hår och är en riktig primadonna, säger Camilla om Jessica. Jessica och Camilla Wiklund framför uthusets dörr. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen camilla wiklund

Lögner blev ohållbart

Under ett års tid levde paret med hemligheten om Daniels önskan att bli kvinna. Vardagen kantades av resor till transkliniken i Helsingfors och lögner. Lögner som skulle dölja att familjen plötsligt besökte Helsingfors en gång i månaden.

- Till slut blev jag trött på alla lögner. Det hopade sig och jag kunde inte längre komma ihåg vad jag sagt åt vem. Så istället avslöjade vi det. Vi skrev på Facebook hur det låg till. Jag funderade på att stänga av telefonen, men responsen var mycket positiv, säger Camilla.

Inför familjens två barn har paret alltid varit öppna med situationen. De har fått följa med till Helsingfors och träffat Jessicas psykologer, psykiater, alla läkare och sjukskötare under årens lopp.

- Vi har diskuterat och berättat för dem hela tiden hur allt går till. Jag tror att det är viktigt att barnen får vara med så de kan förstå hur allt går till, säger Jessica.

- För en tid sedan såg vi en film om en transsexuell pappa. Då sa Linnea ”Nej, det här behöver vi inte se för jag är expert på det där”, säger Camilla.

Linnea kallar fortfarande Jessica för pappa. Selma säger ofta ”Jessica”.

- Jag är nog byns sämsta person på att säga ”hon”, säger Camilla.
- Det är jag också! Jag säger hela tiden han, inflickar Linnea.
- ”Han” sitter nog ganska fast. Men jag har blivit bättre på det! Jag säger nog Jessica ibland, men jag säger aldrig Daniel för det känns fel. ”Hördu du” är säkrast, säger Camilla och skrattar.

Väcker frågor

Jessica och Camilla upplever att de blir bra bemötta ute i samhället. Visst väcker deras historia en del frågor, men eftersom de varit öppna och svarat på frågor upplever de att det gått bra.

- Jag tycker att jag blivit bemött på samma sätt som tidigare. Men då vi handlar något till båten brukar vi få frågan ”Jaha, är ni två kvinnor! Men, vem tar hand om båten då?”, säger Camilla och skrattar.

Vad har det krävts av dig under den här processen, att stå bredvid när din man blev till din fru?

- Jag tror att det har krävt en hel del tålamod, säger Camilla.

Jessica och Camilla Wiklund sitter på den gamla båten som finns på gården.
Jessica jobbar som båtbyggare och Camilla har också en en stor passion för båtar. Denna hundraåriga båt ska de renovera tillsammans. Jessica och Camilla Wiklund sitter på den gamla båten som finns på gården. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen jessica wiklund

Starka tillsammans

Under årens lopp har parets relation blivit starkare och starkare. Att gå skilda vägar i samband med Daniels avslöjande var aldrig ett alternativ. Istället betonar de vikten av god kommunikation.

- Det viktigaste är att vara ärlig. Vi levde med lögner ett år och det fungerade inte. Men bara man mår bra, så mår förhållandet också mycket bättre, säger Camilla.

Gemensamma hobbyn delar också Camilla och Jessica idag. De har ett stort intresse för båtar, båtliv och shopping.

- Det är ingen som vill hem då vi shoppar. Vi kan shoppa i flera timmar och det är ingen som klagar, säger Jessica och skrattar.

I dag är familjen aktivare än tidigare.

- Nu då jag får vara mig själv är det mycket roligare att åka på olika aktiviteter. Som till exempel djurparken i Etseri, dit hade jag aldrig åkt förr. Men nu hittar vi på mycket mera saker och aktiviteter med barnen, säger Jessica.

Vad krävdes av dig för att våga komma ut?
- Det var nog att bara våga gå ut. Och strunta i vad som kommer emot. Här bredvid mig sitter min styrka, säger Jessica och sneglar på Camilla.

Camilla ler och tittar på Jessica.

- Styrkan ligger i sig själv. Jag tycker inte att jag gjort så mycket, jag har bara varit här. Kokat kaffe och så, säger Camilla och de båda skrattar.

Jessica och Camilla Wiklund framför uthusets dörr.
- Här bredvid mig sitter min styrka, säger Jessica om Camilla. Jessica och Camilla Wiklund framför uthusets dörr. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen camilla wiklund

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP