Hoppa till huvudinnehåll

Jätteskutt av mångkamparen Salming – mot nya höjder i Kuortane

Bianca Salming är svensk mångkampare.
Bianca Salming är svensk mångkampare. Bianca Salming är svensk mångkampare. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press 2017,International Association of Athletics Federations,Bianca Salming

Sverige har en fin och alltjämt pågående framgångstradition i damernas höjdhopp och på lördagen kom ytterligare ett bevis på att tillväxten är tryggad när en mångkampare slog till med ett jätteskutt på finsk mark.

Mångkamparen Bianca Salming klämde till med hela 189 centimeter i den andra sjukampsgrenen i Kuortane.

Nästbästa resultat i lördagens sjukamp var 177 centimeter.

Resultatet är seniorårbästa i Sverige och nytt personligt rekord för Bianca Salming med hela sex centimeter. För att klara VM-gränsen i höjdhopp för London krävs ytterligare fem centimeter (gränsen 194 cm).

Hoppa över Twitterpostning

I veckan blev det klart att Salming kommer att tävla i Diamond League i just höjdhopp.

– Det ska bli skitkul att vara på en så stor tävling, och särskilt hemma så att folk man känner kan komma och kolla också, säger Salming till Expressen.

– Oftast när jag kör enskilda grenar brukar jag mest tycka att det är kul, det blir inte samma press. Går det dåligt så går det dåligt, det hänger inte så mycket på det. Men lite nervös blir jag nog på plats, fortsätter hon.

Den 18-åriga Salming är regerande svensk mästare i sjukamp och kom på fjärde plats vid junior-VM sommaren 2016. Det var också där hon hoppades sitt gamla personliga rekord i höjdhopp 183 cm, rekordet hon alltså krossade idag.

Stolt pappa Börje har stöttat Bianca, här vid junior-FM 2015.
Bianca Salming med sin pappa Börje vid junior-SM 2015. Stolt pappa Börje har stöttat Bianca, här vid junior-FM 2015. Bild: Foto: IBL/IBL Börje Salming,Bianca Salming

Hoppa över Twitterpostning

Läs också