Hoppa till huvudinnehåll

Lönnlöven OS-laddar i finska EHT-turneringen – "Det var kanadensarna som tog initiativet"

Kanadas Chris Lee och Schweiz Damien Brunner är två spelare som kan ställa upp i OS.
Kanadas Chris Lee och Schweiz Damien Brunner är två spelare som kan ställa upp i OS. Kanadas Chris Lee och Schweiz Damien Brunner är två spelare som kan ställa upp i OS. Bild: ETIENNE LAURENT / EPA / All Over Press Chris Lee,Damien Brunner

I år kommer EHT-turneringen i Finland att bestå av sex lag. Kanadensarna visade intresse för att få förbereda sig inför OS genom att ställa upp i EHT-turneringen och plötsligt var även schweizarna intresserade.

Vanligtvis har Finland, Ryssland, Sverige och Tjeckien gjort upp i ishockeyns EHT-turneringar. I årets upplaga av den finska turneringen ställer sex lag upp då även Kanada och Schweiz deltar.

Extra stor betydelse

Orsaken är att NHL inte släpper iväg spelare till OS i Pyeongchang.

– Den finska EHT-turneringens betydelse är extra stor i år. NHL-spelarna kommer inte att delta i OS-turneringen i februari. Därför kommer EHT-turneringen att vara ett tillfälle att spela om platserna i OS-lagen, sade ishockeyförbundets verkställande direktör Matti Nurminen.

– Det var kanadensarna som tog initiativet till att få spela mot EHT-länderna. När även Schweiz visade intresse lyckades vi sy ihop ett fungerande matchprogram, fortsatte Nurminen.

Turneringen spelas i år mellan den 8 och 12 november.