Hoppa till huvudinnehåll

Orpo anser att regeringssamarbetet är i vågskålen - Sipilä anser att Sannfinländarna är ett annat parti nu

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo vill se över regeringssamarbetet.
Samlingspartiets ordförande vill se över regeringssamarbetet. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo vill se över regeringssamarbetet. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto Petteri Orpo,samlingspartiets ordförande

Samlingspartiets ordförande finansminister Petteri Orpo vill diskutera med sin egen partiledning och med statsministern om det finns förutsättningar för ett fortsatt regeringssamarbete med Sannfinländarna efter att Jussi Halla-aho blev vald till ordförande. Statsminister Juha Sipilä anser för sin del att Halla-aho står långt från Centerns värderingar.

– Samlingspartiet är inte med i regeringen till vilket pris som helst. För Samlingspartiet är det viktigt att principerna i regeringsprogrammet respekteras och efterlevs, säger Orpo till Yles finska nyheter.

Orpo påpekar i alla fall att det är ett ”allvarligt läge" och att man inte bör jäkta med frågan.

– Jag vill föra förhandlingar. På måndag har vi ett möte som statsministern har kallat till. Då ska regeringspartiernas ordföranden samlas. Därefter tas de slutliga besluten.

Han säger att en mycket stor förändring håller på att ske inom Sannfinländarna.

– Det är klart att från Jyväskylä kommer det ut ett helt annat sannfinländskt parti än det som åkte dit [till partikongressen], säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Statsministern gratulerade Halla-aho

Statsminister Juha Sipilä (C) anser att Jussi Halla-ahos värden står långt från Centerns. Statsministern ser också att Sannfinländarna nu är ett annat parti än tidigare.

Sipilä ringde i alla fall till Halla-aho för att gratulera honom för segern i partiledarvalet. I det sammanhanget framgick det att Halla-aho vill att Sannfinländarna fortsätter i regeringen inom ramarna för nuvarande regeringsprogram.

Statsministern har för avsikt att noggrant gå igenom sådana frågor där åsikterna går i sär med Halla-aho.

Statsminister Juha Sipilä fick kommentera Sannfinländarnas ordförandeskifte under sitt besök i Tallinn.
Statsminister Juha Sipilä fick kommentera Sannfinländarnas ordförandeskifte under sitt besök i Tallinn. Statsminister Juha Sipilä fick kommentera Sannfinländarnas ordförandeskifte under sitt besök i Tallinn. Bild: Lehtikuva / Scanpix Baltics Juha Sipilä,Statsminister

I invandringsfrågor eller andra punkter i regeringsprogrammet tänker Sipilä inte flexa.

- Vi håller utan vidare fast vid regeringsprogrammet. Jag går inte med på någon utpressning, säger Sipilä.

Han säger vidare att regeringsprogrammet inte skrivs om på grund av partiledarskiftet i ett parti.

Sipilä har sammankallat "trion", det vill säga de tre partiledarna för regeringspartierna för överläggningar på måndag förmiddag på statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo.

Källor: Yle Uutiset och STT. Artikeln kompletterad kl. 18.18

Läs också