Hoppa till huvudinnehåll

SFP samlas till partidag - vi har sammanställt de viktigaste frågorna under mötet!

SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa
SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa Bild: Yle/Joni Kyheröinen SFP,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

Under veckoslutet samlas drygt 200 partdelegater i Helsingfors för att dra riktlinjer för SFP:s framtid. Vi har sammanställt några viktiga frågor som behandlas under partidagen.

Valet av presidentkandidat

Valet av presidentkandidat blir den största enskilda frågan under partidagen. Nils Torvalds meddelade redan för ett tag sedan att han är intresserad av att kandidera.

Då ingen motkandidat ställt upp betyder det här i praktiken att Torvalds väljs.

Torvalds har representerat SFP i Europaparlamentet sedan sommaren 2012 då Carl Haglund tog över som ordförande i partiet.

Bild på Nils Torvalds
Nils Torvalds Bild på Nils Torvalds Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Nils Torvalds

I Europaparlamentsvalet 2014 fick Torvalds närmare 30 000 personliga röster. Många av dessa väljare lär rösta på Torvalds i presidentvalet.

Då Nils Torvalds blev medlem i SFP år 2006 fördes det en livlig diskussion om hans bakgrund i Finlands kommunistiska parti. Efterhand har diskussionen om Torvalds politiska förflutna ändå avtagit.

Det framstår som att Nils Torvalds har ett starkt stöd bland SFP:s ledning. Det återstår att se hur Torvalds lyckas nå ut till SFP:s väljare.

SFP fattar beslut om presidentkandidaten på söndag eftermiddag.

Val av ordförande och viceordförande

Efter ett år som partiordförande är Anna-Maja Henrikssons ställning stark inom partiet. Segern i vårens kommunalval vittnar om att SFP:s politik haft genomslagskraft i kommunerna samt i rikspolitiken.

Henriksson kommer att återväljas av partidagen.

Däremot ser det ut att bli konkurrens om de tre viceordförandeposterna. Av hävd har posterna fördelats med beaktande av den regionala balansen, så att de olika delarna av Svenskfinland är representerade i presidiet.

SFP:s första kvinnliga ordförande
Anna-Maja Henriksson ställer upp för återval på partidagen. SFP:s första kvinnliga ordförande Bild: Yle Anna-Maja Henriksson,SFP,ordförande

På partidagen konkurrerar fyra kandidater om tre viceordförandeposter. Anders Adlercreutz (Nyland) och Silja Borgarsdóttir Sandelin (Helsingfors) ställer upp för omval. Från Åboland ställer Ida Schauman och Sandra Bergqvist upp som nya kandidater.

Då Nicke Wulff från Åbo meddelat att han lämnar viceordförandeskapet är det sannolikt att kampen om viceordförandeskapet står mellan Bergqvist och Schauman, medan Adlercreutz och Borgarsdóttir Sandelin återväljs.

Det allmänna politiska läget

Sannfinländarnas partikongress i Jyväskylä är sommarens stora händelse i inrikespolitiken. Det står redan nu klart är att partiet kommer att gå högerut i många centrala frågor, oberoende av om det är Jussi Halla-aho eller Sampo Terho som blir ordförande.

Den stora frågan är ändå vad som händer om Jussi Halla-aho blir vald till ordförande. Kan regeringssamarbetet fortsätta med Halla-aho som partiledare?

Juha Sipilä
Hur ser framtiden ut för Juha Sipiläs regering? Juha Sipilä Bild: Jarno Kuusinen / AOP Juha Sipilä

I offentligheten har man spekulerat kring en regeringsbas bestående av Centern, Samlingspartiet, SFP och Kristdemokraterna. Med 101 mandat i riksdagen skulle denna koalition utgöra den minsta tänkbara majoritetsregeringen.

Frågan är om SFP kan tänka sig att komplettera Centern och Samlingspartiet i regeringen, ifall Sannfinländarna splittras eller lämnar regeringen.

På lördag eftermiddag kommer partimötet att diskutera det allmänna politiska läget. Resultatet i Sannfinländarnas ordförandeval lär sätta sin prägel på diskussionen.

Läs mera:

fyra färgglada kondomer

Gratis preventivmedel, förbud mot tobaksfimpar, flaggdag för Edith Södergran - också de här frågorna diskuteras på SFP:s partidag

Valet av presidentkandidat är den viktigaste frågan för SFP:s partidag under veckoslutet. Men partiet har också många andra större och mindre frågor på sin agenda. Vi valde ut fem motioner som SFP kommer behandla i samband med veckoslutets partidag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes