Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundets Li Andersson kräver nyval - Grönas Ville Niinistö efterlyser ansvarstagande från övriga regeringspartier

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Li Andersson,Vänsterförbundet,politiker,vänsterpartier

Vänsterförbundets partiledare Li Andersson kräver att det hålls nyval till riksdagen i Finland. Det här är en reaktion på att Jussi Halla-aho med klar marginal valdes till ordförande för Sannfinländarna vid partikongressen i Jyväskylä.

- Oberoende av om Halla-aho själv blir minister sker nu en så stor linjeändring i ett regeringsparti att vi behöver ett nyval till riksdagen, skriver Li Andersson i ett pressmeddelande.

Andersson anser att valet av Halla-aho för att regeringspartierna Samlingspartiets och Centerns värden nu ställs på prov då Sannfinländarna leds av Halla-aho.

- Om Sannfinländarna sitter kvar i regeringen får deras nya linje ett betydligt större inflytande som det inte fick stöd för i valet. Med tanke på väljarnas konsumentskydd skulle det vara bra med nyval, fortsätter Andersson.

Ville Niinistö: Ansvaret för Finland i Sipiläs och Orpos händer

- Finland skakas av Sannfinländarnas partiledarval. Nu testas om Samlingspartiet och Center överger toleransen och jämlikheten som princip bara för att hålla sig kvar vid makten, skriver Grönas ordförande Ville Niinistö i ett pressmeddelande.

Finland har inte råd med att hålla sig med ett sådant här parti i regeringsställning.― Ville Niinistö om Sannfinländarna

Niinistö anser att det sannfinländska partiet som nu representeras av Halla-ahos linje numera bara är en ensaksrörelse: en politik som gör skillnad på människor, som gör att Finland blir ett slutet land internationellt och som försämrar minoriteternas ställning.

- Finland har inte råd med att hålla sig med ett sådant här parti i regeringsställning, anser Niinistö.

De Grönas ordförande Ville Niinistö
Ville Niinistö kräver att de övriga regeringspartierna ingriper. De Grönas ordförande Ville Niinistö Bild: Mikael Crawford/Yle Ville Niinistö

Ville Niinistö menar att ansvaret för Finlands riktning nu ligger hos ministrarna Sipiläs och Orpos händer.

- Det är fråga om mer än ödet för en enda regering.

Niinistö skriver att Finland är ett framgångsrikt land som eftersträvar jämlikhet, hållbar utveckling och som försvarar allas mänskliga rättigheter.

Niinistö anser att Halla-ahos linje i regeringsställning skulle innebära att man vänder ryggen till alla dem som anser att Finland är en välfärdsstat och som uppskattar jämlikheten.

Den gröne partiledaren anser också att Sannfinländarna har övergett försvaret av de bortglömda och fattiga.

- Kvar finns bara rösten att man i stället för att hjälpa människor i stället ska frånta människor deras rättigheter, säger Ville Niinistö.

Socialdemokraternas Rinne: Något annat än Soini

Den socialdemokratiske partiledaren Antti Rinne kommenterade Sannfinländarnas ordförandeskifte på sin Facebooksida.

SDP:s ordförande Antti Rinne.
Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne vill veta vilken linje Halla-aho står för. SDP:s ordförande Antti Rinne. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti,politiker i Finland,politik

- Timo Soini betonade i sitt sista tal människovärdets okränkbarhet, jämlikheten mellan människor, mänskliga rättigheter och mänsklighet. Jämfört med Soini representerar Jussi Halla-ahos tal och skriverier snarast rakt motsatta värderingar. I dem är det mänskliga fjärran, skriver Antti Rinne.

Rinne skriver vidare att SDP noggrannt följer med Halla-ahos linjetal som han håller i morgon.

Artikeln kompletterad med Ville Niinistö kl. 16.37. Kompletterad med Antti Rinne kl. 18.34.

Läs också