Hoppa till huvudinnehåll

Att springa till Ettan kommer ingen att uppleva igen

Anna Björkqvist, redaktör
Anna Björkqvist. Anna Björkqvist, redaktör Bild: Yle/Sofia Kajander anna björkqvist

31 maj 2014 sprang vi. Vi hade så bråttom att vi lämnade kvar efterrättens sista smulor och rusade likt en törstig hjord i riktning mot nattklubben. Kön hade vi redan skymtat från restaurangfönstret.

Dagarna innan studentfirandet hade vi planerat och diskuterat så väl klädsel som transport, men fram för allt färden från studentmiddagen till nattklubben.

Vi skulle tävla mot de unga vuxna som likt hökar väntade på att vi skulle lämna vårt bo i restaurangen. Hökar som placerat sig på de två barer som låg längs gästhamnen, på vägen mot vårt mål. Ingen ville stå längst bak i kön den dag då det var som svårast att ta sig in.

Allierade på uteserveringarna

Med uppblåsbar båt? Eller varför inte med kanot?

Att paddla ljudlöst från sommarrestaurangen Knipan till Ettan var en av många mindre smidiga lösningar. Ett överraskningsmoment var enda sättet att ta sig dit först, resonerade vi.

Ett annat sätt, möjligen effektivare, var att ha allierade på hamnbarerna. Deras uppgift var att signalera då köbildningen började vara ett faktum.

Köa gjorde vi på vår studentdag. Hur snabbt vi sist och slutligen tog oss till Ettan är oklart. Men jag vet att vi dansade resten av natten och smutsade ner våra nya studentmössor. Det bevisade mina ömma fötter och inte längre lika vita mössa.

I år sprang inte studenterna längs hamnkanten. Istället fylldes bland annat Knipan och restaurang Albatros med unga vuxna så väl med som utan vita mössor.

Från nattklubb till café och restaurang

Den här sommaren har inte de unga sin välbekanta hamnkvarterskrog att vända sig till.

Hamnmagasinet, där Number one har verkat, kommer att rivas om planläggningsnämnden godkänner Raseborgs stads ansökan om undantagslov.

På platsen vill företaget Opportunito driva ett café och en restaurang.

Sundare alkoholkultur

En annan ändring var att de yngsta skolavslutningsfirarna inte syntes till i Raseborgs parker. Polisen förväntade sig redan på förhand att veckoslutet skulle vara lugnt.

Statistik talar sitt tydliga språk då antalet unga som misstänks för brott under skolavslutningshelgen har minskat med 40 procent sedan år 2010.

Mina minnen från sommarekenäs börjar redan kännas föråldrade, trots att det bara är några år sedan. Både att sitta och njuta av solen i parker och att gå ut och dansa i hamnmagasinet.

Vilka sommarminnen har du från utelivet i Ekenäs?

Läs mera:

Knipan öppen för nattklubbsverksamhet

Långsiktigt kommer det att inverka negativt på uteserveringarna i hamnen om det inte finns någon nattklubb i Norra hamnen, säger Albatros krögare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland