Hoppa till huvudinnehåll

Den dyrköpta kyssen slutar aldrig att fascinera

Le baiser de l'Hôtel de ville.
Le baiser de l'Hôtel de ville. Le baiser de l'Hôtel de ville. Bild: Atelier Robert Doisneau Robert Doisneau

Vilka är de? Är kyssen spontan eller arrangerad? Robert Doisneaus omfattande utställning Mitt Paris är sommarens storsatsning på Åbo konstmuseum.

Han kallas den svartvita fotograferingens mästare, fransmannen Robert Doisneau (1912–1994), och han räknas till en av bildjournalismens pionjärer.

Doisneau representerar det humanistiska fotografiet där människan är i huvudrollen.

Åbo konstmuseum ställer ut över 100 av Doisneaus verk under sommaren i utställningen Mitt Paris.

Från fronten till gatan

Doisneau studerade till grafiker vid skolan École Estienne i mitten av 1920-talet och arbetade i början av sin karriär som reklamfotograf.

Under andra världskriget var Doisneau frontsoldat och han tjänstgjorde då som krigsfotograf. Efter kriget fortsatte han att fotografera livet på gatorna i Paris.

a cavalerie du Champs de Mars,
La cavalerie du Champs de Mars - Marsfältets kavalleri (1969). a cavalerie du Champs de Mars, Bild: Atelier Robert Doisneau Robert Doisneau

Doisneaus bilder publicerades i flera amerikanska och franska tidskrifter. En tid var han fast medarbetare på Vogue.

Förutom i folkvimlet på gatorna i Paris så rörde sig Doisneau även bland societeten i de fina salongerna i den franska huvudstaden.

Människan i fokus

Mitt Paris gör avstamp med svartvita fotografier från Paris gator under medlet av 1900-talet.

Utställningen rör sig sedan till de fina salongerna och konstnärsateljéerna och avslutas med färgfotografier från senare halvan av 1900-talet.

Doisneaus favoritmotiv var barnen och deras egen värld, som i princip är dold för vuxna.

L'information scolaire.
L'information scolaire - Lektionen (1956). L'information scolaire. Bild: Atelier Robert Doisneau Robert Doisneau

Många av fotografierna på Mitt Paris är på barn, men visst finns det utrymme även för allt från pubmotiv till mera romantiska bilder.

Kyssen vid l'Hôtel de ville

Den troligtvis mest kännspaka och spridda bilden på utställningen är Le baiser de l'Hôtel de ville (1950). Bilden föreställer ett förälskat par som kysser varandra framför stadshuset i Paris.

Det var länge förhöjt i dunkel vem det var som kysstes på bilden och om det romantiska motivet var arrangerat eller inte.

Det har sedermera visat sig att kyssen var arrangerad. Det unga paret kysstes på trottoaren och Doisneau frågade helt sonika om de kunde göra om det framför kameran. Sagt och gjort och resten är historia.

Paret på bilden är skådespelaren Francoise Bornet och hennes pojkvän Jacques Carteaud. Och nej, de är inte tillsammans mera.

Värdefullt fotografi

Doisneau donerade Le baiser de l'Hôtel de ville, med sin signatur och sitt sigill på, åt Bornet som 2005 sålde bilden på auktion. Bilden ropades in för 155 000 euro.

Robert Doisneau – Mitt Paris har producerats i samarbete med stiftelsen Atelier Doisneau, som värnar om konstnärens minne. Utställningen pågår till och med 27 augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland