Hoppa till huvudinnehåll

Dricka eller inte dricka - det finns fler frågor än så då olika alkoholkulturer möts

Tomma ölburkar.
Tomma ölburkar. Bild: Yle/Rolf Granqvist dryckesburkar

Nya finländare kan känna sig väldigt främmande för det drickande de ser i Finland. Unga med invandrarbakgrund slits för sin del mellan olika världar.

För den som kommer från sammanhang där alkohol aldrig ingått kan det vara svårt att veta hur man ska handskas med konsekvenserna.

I en nyligen utförd intervjustudie vid institutet för hälsa och välfärd THL, berättar en mamma med invandrarbakgrund om då tonårsdottern för första gången kom hem helt berusad och började spy i sängen och mamman som inte hade någon som helst erfarenhet av alkohol inte heller hade någon aning om vad hon borde göra för att hjälpa sin dotter.

Hon löste det genom att ta henne till duschen och ge henne citronsaft.

Stadsvy
Stadsvy Bild: Ulrica Fagerström/ Yle Stadsvy (Axel Revold)

I veckan då föreningen för förebyggande rusmedelsarbete arrangerade rusmedeldagar i Kulturhuset i Helsingfors påmindes deltagarna om att en massa praktiska saker skiljer mellan olika kulturer, saker vi i första hand inte tänker på men som innebär att en människa som flyttar hit från en annan kultur ibland måste orientera om sig rejält.

Nu handlar det inte om alkohol utan helt vardagliga saker.

- I Etiopien är till exempel klocktiden en annan. Dygnet nollas klockan sex på morgonen, inte tolv på natten som här, konstaterar Melody Karvonen, sakkunnig i mångkultur på Finlands föräldraförbund.

Melody Karvonen på finlands föräldraförbund.
Melody Karvonen. Melody Karvonen på finlands föräldraförbund. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle melody karvonen

Själv fick Melody då hon flyttade till Finland från Teheran för 44 år sen räkna ut ett nytt födelsedatum åt sig eftersom kalendertiden i Iran är en annan.

Förutom de praktiska skillnaderna har vi i olika kulturer lagt olika innebörd till samma begrepp, konstaterar Karvonen.

- Då jag flyttade hit talades det mycket om att finländare är väldigt privata av sig. Och så gick jag till en simhall och där i tvättrummet stod kvinnorna nakna och duschade bredvid varandra, helt utan duschförhängen och dessutom glatt pratandes med varandra medan de tvättade sig, berättar Melody Karvonen på sitt skojfriska sätt.

Simmare i vattnet i simhallen.
Simmare i vattnet i simhallen. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik hygienvecka

Inte heller alkoholen är någon självklarhet. Varken kunskapen om den eller bruket av den.

Precis som exemplet ovan med den handfallna mamman till tonårsdottern, så finns det en massa unga med föräldrar som aldrig befattat sig med alkohol.

- Unga från en kultur där alkohol är tabu behöver en annan slags rusmedelsupplysning, säger Melody Karvonen.

För tusentals somaliska unga i Finland idag kan situationen vara sådan. Det gör att de kastas mellan två olika världar, en hemma och en med kompisarna och är helt beroende av information utanför hemmet.

Det finländska firandet av nyår, valborg och midsommar kan vara en stor omställning.

Tonåringar som röker och dricker öl.
Tonåringar som röker och dricker öl. Bild: Yle/Tiina Karjalainen alkohol

De två världarna

Tino Singh, tidigare mångsysslare inom medie- och underhållning och i dag startup-företagare i livsmedelsbranschen, känner igen balanserandet mellan olika kulturer.

- Jag kom till Finland från Indien som sexåring och känner igen problemet med att vara i den indiska kulturen hemma och i den finländska ute. Och att ändra sitt beteende enligt det.

tino singh
Tino Singh. tino singh Bild: Ulrica Fagerström/ Yle tino singh

Hans släkt är sikher och använder alkohol.

- Men det handlar oftast om festliga situationer som bröllop och begravning.

För egen del har han nog använt alkohol ibland uttryckligen som ett verktyg i sociala situationer, både som ung och som vuxen.

- Alkoholen är en del av det finländska samhället, det kommer man inte ifrån.

Forskning kring skillnaderna

Elina Reponen är social- och kulturantropolog och genomförde nyligen en undersökning kring ryska respektive somaliska föräldrars attityder till alkohol.

De intervjuade ryska föräldrarna upplevde till exempel olika värdeladdningar med olika alkoholsorter.

Elina Reponen och Tino Singh på rusmedelsdagarna.
Elina Reponen och Tino Singh. Elina Reponen och Tino Singh på rusmedelsdagarna. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle tino singh

- Vin och konjak jämställdes, medan vodka och cannabis likaså uppfattades på liknande sätt i förhållande till varandra.

Å andra sidan var den laddningen situationsbunden. Fick en rysk familj ryska gäster så bjöd man på vodka, men senare på kvällen och helst då barnen lämnat middagsbordet.

Läs mer om projektet.

bild föreställande blanddrycker
bild föreställande blanddrycker Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Blanddryck,urval (objekt),vodka,alkoholdrycker
Premiären av nya filmen om Dora firades med bubbel.
Premiären av nya filmen om Dora firades med bubbel. Bild: Yle/Johanna Ventus skumppa,Pommac,Skål,Fira

Skål!

- Jag kommer ju från en kultur där det aldrig skålas och jag förstår mig fortfarande inte på det.

Melody Karvonen dricker inte alkohol. Hon minns en händelse som stannat kvar i minnet, en personalfest på en tidigare arbetsplats.

- Det var rader av glas, allt från snaps och vidare och då det var dags att skåla höjde jag mitt vattenglas för att visa min respekt för traditionen trots att jag inte förstår mig på den. Då skämtade min dåvarande chef om mig inför de andra för att jag skålade i vatten.

Melody Karvonen på finlands föräldraförbund.
Melody Karvonen på Finlands föräldraförbund. Melody Karvonen på finlands föräldraförbund. Bild: Ulrica Fagerström/ Yle melody karvonen

Under de decennier Melody bott i Finland har attityderna ändå ändrats en hel del och idag finns det många som inte dricker alkohol.

- Förr fanns det inte alkoholfria drycker, de som skulle vara det innehöll ändå en mindre mängd. Men idag finns det, i alla
sammanhang, säger hon.

Lyssna på radioinslaget