Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors ett utflyktsmål rikare - unika Mjölö öppnade för allmänheten

Strand vid Mjölö
Strand vid Mjölö Bild: Åsa Thodén/Yle Mjölö,Helsingfors,strandlinje,hav

Mjölö ligger i Helsingfors yttre skärgård, men ändå bara en 40 minuters båtfärd från Salutorget. Just den här junidagen då ön öppnar för besök för första gången på över 100 år ligger den soldränkt och grönlummig i det glittrande havet och välkomnar sina första gäster.

Och intresset är stort. Redan till den första båtturen på förmiddagen köade närmare 80 personer, och innan dagen var slut hade över 500 människor besökt Mjölö.

Här finns så mycket att upptäcka!

Mikael Granström och Anu Torkkeli hittade hit från Esbo.

- Jag läste nånstans att ön har öppnats och tänkte att man måste komma hit och uppleva det här naturområdet. Det är ju väldigt intressant med en sådan här tidigare Försvarsmaktens ö - här finns mycket att upptäcka, säger Granström.

- Jo, det lät så intressant! Och det här är ett jättetrevligt naturmål att komma på utflykt till och tillbringa en sommardag på, menar Torkkeli.

Strand på Mjölö
I fonden den gamla officersmässen som nu fungerar som restaurang. Strand på Mjölö Bild: Åsa Thodén/Yle Mjölö,Helsingfors,strandlinje,hav

Skrämmande insekter...

Anu Kinnunen med sonen Jesse är långväga gäster; de kommer ända från Vesilahti utanför Tammerfors.

- Min man har gjort sin värnplikt på Sandhamn och hörde att det här stället har öppnat, så när vi nu är på veckoslutsbesök i huvudstadsregionen så bestämde vi oss för att komma hit för att njuta av den vackra sommaren, säger Kinnunen.

Och hon är nöjd med besöket.

- Det är riktigt trevligt här! Speciellt en sådan här vacker sommardag är det ett mycket lämpligt utflyktsmål.

Sonen Jesse är kanske lite mer tveksam.

- Det är nog lite skrämmande! Vi promenerade där i gräset och plötsligt blev jag anfallen av en insekt - jag blev jätterädd! säger han, men skrattar redan åt hela historien.

Strand på Mjölö
En av de två sandstränderna på Mjölö. Strand på Mjölö Bild: Åsa Thodén/Yle Mjölö,Helsingfors,strandlinje,hav

Naturoas och kulturhistoria

Mjölö är närmare 80 hektar stor och har en alldeles unik miljö att erbjuda. Naturen är mångskiftande med både sandstränder och klippor och sällsynta fåglar, men här finns också en hel del service.

Här finns Finlands mest krävande 9-håls golfbana.

Ön erbjuder bland annat tre allmänna bastur, en restaurang i den gamla officersmässen från 1800-talet, ett tältområde, picknickställen - och till och med en golfbana, som sägs vara den mest krävande par-3-banan i Finland.

Landskap på Mjölö
Hål 7 på golfbanan. Landskap på Mjölö Bild: Åsa Thodén/Yle Mjölö,Helsingfors,strandlinje,hav

Mjölö är också kulturhistoriskt värdefull. Ön har fungerat som ett landmärke för sjöfarare och en fiskebas sedan 1600-talet. Sina första fastbosatta invånare fick Mjölö under den ryska tiden på 1800-talet, då ön befästes som en del av utvidgningen av Sveaborg och samtidigt stängdes för allmänheten.

Ön har upplevt fasor under Krimkriget, fungerat som fångläger efter inbördeskriget och utbildat beväringar ända en bit in på 2010-talet.

Gamla kasernen på Mjölö
Den gamla kasernbyggnaden står nu tom. Gamla kasernen på Mjölö Bild: Åsa Thodén/Yle Mjölö,Helsingfors

Helsingfors vill utveckla Mjölö

År 2011 lade Försvarsmakten ner sin verksamhet på Mjölö, och staten beslöt att hyra ut holmen till Suomen Saaristokuljetus Oy.

Som bäst samlar Helsingfors stad in idéer om hur Mjölö kunde utvecklas.

Mjölö med öppet hav omkring.
Mjölö Mjölö med öppet hav omkring. Bild: Senatsfastigheter / Arkitektbyrå Livady Helsingfors,hav,Skärgård (musikstycke),mjölö

Till Mjölö kommer man inledningsvis med skärgårdsbåt från Salutorget under veckosluten, men från och med midsommar går båtarna en gång i timmen från tisdag till söndag. Måndagar är reserverade för golfspelare.

Från och med midsommaren är det också möjligt att komma till Mjölö med egen båt, då en ny gästhamn ska vara klar.

Karta över var Mjölö ligger, söder om Sandhamn i Helsingfors.
Karta över var Mjölö ligger, söder om Sandhamn i Helsingfors. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Helsingfors,Skärgård (musikstycke),kartor,mjölö