Hoppa till huvudinnehåll

I Hongkong ser man Finland som ett högteknologiland och som julgubbens rena hemland

En finländsk julgubbe i Hongkong vinkar med handen.
En finländsk julgubbe på besök i Causeway Bay i Hongkong. En finländsk julgubbe i Hongkong vinkar med handen. Bild: EPA/YM EPA julgubben,Hongkong,Kina,jullov,jul

Att vara finländare i Hongkong är i regel tacksamt. Även om alla ingalunda känner till Finland har de flesta som gör det en positiv uppfattning om landet.

- Jag har inte besökt Finland men jag vet att det är ett rent och vackert land. Det utmärkta skolsystemet är också berömt, säger ekonomen Sharon Wong.

Wongs intryck av Finland kan sägas vara typiskt. De finländska elevernas goda resultat i de internationella Pisa-jämförelserna har fått mycket uppmärksamhet i Hongkong, och på den lokala tv:n har det under de senaste åren visats flera fina dokumentärer om den finska naturen.

Sharon Wong har en så positiv uppfattning om Finland att hon gärna skulle besöka landet.
Sharon Wong har en så positiv uppfattning om Finland att hon gärna skulle besöka landet. Sharon Wong har en så positiv uppfattning om Finland att hon gärna skulle besöka landet. Bild: Yle / Björn Ådahl Hongkong,Kina,sharon wong

Det goda rykte som uppstod under Nokias storhetstid består

Många Hongkongbor förknippar Finland också med högteknologi. Det goda ryktet uppstod under Nokias storhetstid, och bolagets öde har inte naggat det i kanten.

Dennis Yau tycker att Nokia tillverkade de bästa mobiltelefonerna.
Dennis Yau tycker att Nokia tillverkade de bästa mobiltelefonerna. Dennis Yau tycker att Nokia tillverkade de bästa mobiltelefonerna. Bild: Yle / Björn Ådahl Hongkong,Kina,dennis yau

- Det var sorgligt att Nokia inte klarade sig. Det finska kunnandet har ändå inte försvunnit någonstans, konstaterar direktören Dennis Yau.

Sverige är förloraren i tävlingen om julgubbens hemland

I Hongkong har Finland besegrat Sverige och andra länder som tävlar om äran att fungera som julgubbens hemland.

Så gott som utan undantag svarar Hongkongborna Finland på frågan om var julgubben lever.

Peter Lee vet var julgubben bor. Han vet också att det är kallt på vintern i Finland.
Peter Lee vet var julgubben bor. Han vet också att det är kallt på vintern i Finland. Peter Lee vet var julgubben bor. Han vet också att det är kallt på vintern i Finland. Bild: Yle / Björn Ådahl Hongkong,Kina,peter lee

- Jag vet inte hur jag har fått den uppfattningen, men jag tycker att det är självklart att julgubben bor vid polcirkeln i Finland. Jag skulle gärna ta min familj dit, men jag är rädd för att min hustru och jag upplever att det är alldeles för kallt, säger affärsmannen Peter Lee.

Björn Ådahl, Hongkong

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes