Hoppa till huvudinnehåll

Justitieminister Sessions vill bemöta FBI-chefens vittnesmål

Jeff Sessions förbereder sig för sitt hörande i samband med att han ska sväras in som minister.
USA:s justitieminister Jeff Sessions Jeff Sessions förbereder sig för sitt hörande i samband med att han ska sväras in som minister. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Jeff Sessions

USA:s justitieminister Jeff Sessions har meddelat att han vittnar inför senatens underrättelseutskott på tisdag.

Sessions beslutade sig för att vittna på grund av den före detta FBI-chefen James Comeys vittnesmål inför samma utskott i torsdags.

- I ljuset av nyheterna om herr Comeys vittnesmål är det viktigt att jag har en möjlighet att prata om de här sakerna i ett lämpligt forum, citerar nyhetsbyrån Reuters Sessions.

Sessions berättade om saken i ett addresserat brev till senator Richard Shelby, som nyhetsbyråerna AP och Reuters rapporterar om. Det framgår inte i brevet om Sessions ska vittna offentligt eller bakom stängda dörrar.

Nya frågor kring Sessions Rysslandskontakter

Under det nästan tre timmar långa offentliga hörandet berättade Comey att han fört noggranna anteckningar över sina diskussioner med USA:s president Donald Trump och senare överlämnat dem åt en vän som skulle läcka dem till medierna.

James Comeys vittnesmål väckte nya frågor kring Sessions Rysslandskontakter.

Sessions har medgett att han träffat Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak två gånger ifjol. Han nämnde inte de här mötena när han hördes av senaten före han utnämndes till justietieminister, utan medgav att mötena ägt rum först efter att medierna rapporterat om dem.

Enligt Trumps rådgivare kommer man att lämna in en överklagan om läckan till justitieministeriet någon gång under nästa vecka. Enligt Trump stämmer inte allt som Comey sa i sitt vittnesmål.

(AFP, AP, Reuters, FNB)

Läs mera:

Molnen tätnar över Trump efter den förra FBI-chefen Comeys vittnesmål

Den avskedade FBI-chefen James Comeys öppna vittnesmål innebär att Vita husets kris i samband med Rysslandshärvan djupnar. Men otvetydiga bevis för brott kunde Comey inte komma med och Vita huset uppges nu fira.