Hoppa till huvudinnehåll

Live: Herrfinalen i Franska öppna – kungens återkomst eller historisk förlust?

Det är ett obestridligt faktum att Rafael Nadal är den bästa grusspelaren någonsin. På Roland Garros har han ändå inte firat på tre år, och om Stan Wawrinkas helknäppa finalsaldo får fortsättning så kommer han inte att göra det idag heller.

Rafael Nadal har under hela sin karriär dominerat på gruset i Paris. Han vann Franska öppna genast på sitt första försök år 2005 och försvarade titeln under de tre följande åren.

Rafael Nadal i Paris år 2005.
Tennismodet såg annorlunda ut år 2005. Rafael Nadal i Paris. Rafael Nadal i Paris år 2005. Bild: imago/Laci Perenyi/ All Over Press Rafael Nadal

Det var först i den fjärde omgången 2009 som Nadal chockades av Robin Söderling. Den missen korrigerade han genom att därefter vinna turneringen fem gånger i rad.

Segern 2014 är ändå Nadals senaste titel på Roland Garros. För två år sedan besegrades han i kvartsfinalen av Novak Djokovic och i fjol tvingades han avbryta turneringen efter två omgångar på grund av skada.

Nu är Nadal tillbaka i Franska öppna-finalen – en match som han aldrig har förlorat.

Om spanjoren vinner handlar det om ett nästan ofattbart tionde mästerskap. Nadals totala matchsaldo i turneringen är 78 segrar och bara två förluster.

Wawrinka som bäst i de största matcherna

På andra sidan nätet står den här gången Stan Wawrinka. Schweizaren är vad man kan kalla de stora matchernas man. Av sina 14 senaste finaler har han vunnit tolv.

I Grand Slam-final har han spelat tre gånger och lika många gånger har han vunnit. Det som gör det här saldot ännu mer imponerande är att han har haft den dåvarande världsettan emot sig varje gång.

Stan Wawrinka jublar efter semifinalsegern mot Andy Murray.
Stan Wawrinka jublar efter semifinalsegern mot Andy Murray. Stan Wawrinka jublar efter semifinalsegern mot Andy Murray. Bild: CAROLINE BLUMBERG / EPA / All Over Press Stanislas Wawrinka

2014 slog han just Nadal i Australian Open-finalen, 2015 besegrade han Novak Djokovic i Franska Öppna, och i fjol vann han US Open efter en till seger över Djokovic.

I årets Franska öppna slog Wawrinka världsettan redan i semifinal då han knäckte Andy Murray i en episk och högklassig femsetare på fredagen.

I finalen är motståndet ändå än en gång det tuffaste möjliga, men det som talar för Wawrinka är att han hittills har lyckats prestera på sin allra högsta nivå just då insatserna också har varit som högst. Dessutom ligger pressen på Nadal som alltid förväntas vinna på Roland Garros.

Matchen börjar klockan 16.00 och sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Janne Karinkanta.

Läs också