Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korset: Alla skolelever borde lära sig första hjälpen

Barn övar på första hjälp på underlag med ett hjärta på.
Barn övar på första hjälp på underlag med ett hjärta på. Bild: Yle/Juho Karlsson Härkmeri,Kristinestad,Österbotten,första hjälpen,Röda Korset,härkmeri skola

Vem som helst kan behöva kunskaper i första hjälpen. Därför borde alla som går i grundskolan få utbildning i det här. Det föreslår Finlands Röda Kors.

Olyckan kan vara framme var som helst - hemma, i skolan, på jobbet eller på resor. Under de närmaste åren borde alla elever i grundskolan få en möjlighet att lära sig att agera vid nödfall, tycker FRK.

Organisationens aktiva ställde upp det här målet på sin ordinarie stämma i Helsingfors på söndagen.

Enligt FRK ger kunskaper i första hjälpen också färdigheter att upptäcka risker och faror samt identifiera andra behov av hjälp.

Väntjänst på webben

Redan i år deltar 30 000 elever i Röda Korsets och försäkringsbolaget LokalTapiolas Hjälteskolning.

Inom ramen för den får eleverna lära sig återupplivning. De får dessutom material med vilket de kan repetera sina färdigheter senare och dela med sig av kunskaperna med familj och vänner.

FRK:s stämma beslutade också om andra satsningar vid sin stämma.

Bland annat ska organisationen utvidga sin verksamhet med gratis hälsorådgivning. I dagens läge har FRK 80 hälsorådgivningar som drivs med hjälp av frivilliga.

Även vänverksamheten förstärks och förnyas. Bland annat ska FRK:s vänverksamhet på webben få nya dimensioner. Organisationen öppnar en egen Minecraft-server för ändamålet.

Idén med vänverksamheten är att lindra den ensamhet som uppskattningsvis var femte finländare lider av.

Källa: FRK

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

Nyligen publicerat - Hälsa