Hoppa till huvudinnehåll

Sandra Bergqvist blir Åbolands röst i SFP:s presidium

Sandra Bergqvist
Sandra Bergqvist Bild: SFP/Johan Hagström Sandra Bergqvist

Sandra Bergqvist blir ny viceordförande för SFP. Bergqvist tog en seger över Ida Schauman efter en jämn omröstning på partidagen.

Bergvist säger att hon gärna vill jobba för att landsbygds- och skärgårdsfrågorna ska få synlighet i SFP:s presidium.

- Men som vi vet händer det också mycket i Åbo för tillfället. Arbetsmarknaden där står inför stora utmaningar och förändringar. Det är också viktiga frågor som vi måste driva.

Hur väl hörs Åbolands röst i SFP?

- Nog tycker jag att det hörs. Gruppordföranden för SFP Stefan Wallin representerar ju Egentliga Finland. Men nu hörs den rösten kanske ännu mer.

Vård- och landskapsreformen är ett annat tema som Bergvist vill fokusera på som viceordförande.

- Reformen är enormt stor, den påverkar alla kommuner. Ur en språklig synvinkel finns det nog stora farhågor. Så det är en väldigt viktig reform för SFP.

Bergqvist betonar att det också finns goda element i den föreslagna reformen. Ett exempel är valfriheten i vården, en fråga som SFP ställer sig positiv till.

- Det här ger dig till exempel möjlighet att välja en läkare, om du inte annars fått den servicen.

- Men det på vilket man vill genomföra valfriheten på har vi inte varit övertygande om. Men valfriheten i sig tycker vi är bra.

Det har sagts att viceordförandena kunde profilera sig tydligare med egna ansvarsområden. Vilka frågor intresserar dig?

- Vård och landskapsfrågor ligger mig nära. Men utöver det är det nog skärgfårdsfrågor och landsbygdsfrågor som känns naturliga för mig i och med att jag är född och uppvuxen i Nagu.

Läs också