Hoppa till huvudinnehåll

Sommarvädrets avigsidor - rattfylleri och störande beteende

En man som kör men en flaska i handen.
En man som kör men en flaska i handen. Bild: Mikhaylov Oleg/Mostphotos Rattfylleri,brott (juridik),bilar,alkoholism,köra

Det varma vädret under veckoslutet verkar att ha ökat på drickandet och i och med det i ett större antal fall av rattfylla, misshandel och störande beteende.

Polisen runtom i Finland berättar att veckoslutet har varit livligt. Bara i östra Finland har det varit lugnare.

Enligt lägescentralen i inre Finland har det rört sig speciellt rattfyllerister i trafiken i Tammerfors och Jyväskylätrakten.

I Tammerfors stoppade polisen en rattfyllerist som körde 180 kilometer i timmen på en sträcka där det rådde begränsning på 100 kilometer i timmen.

- Man märker att sommaren har kommit då antalet rattfyllerister ökar, säger äldre konstapel Heidi Järvenpää.

Dåligt väder är polisens bästa vän

Kommissarien Magnus Jakobson på polisen i Österbotten säger att antalet rattfyllerister och misshandelsfall alltid ökar under sommaren.

- Rätt ofta är våra kunder påverkade av alkohol eller droger. Ofta går det hand i hand, om det är bra väder har polisen mycket arbete, om det regnar är det lugnare, säger Jakobsson.

Många utryckningar i Helsingfors

Helsingforspolisen hade 382 utryckningar, bara på lördagsnatten. Det handlade bland annat om misshandel och störande beteende.

- Det handlade om rutinmässiga uppdrag, men det fanns många av dem, säger kommissarien Arto Laitinen.

Män med vapen i Helsingfors och Esbo

På söndagen grep polisen två män som bar handeldvapen, en i centrum av Helsingfors och en i Sökö i Esbo.

I Sökö hade mannen förskansat sig i en bostad, men han kunde gripas någon timme senare.

Flyguppvisningen i Brunnsparken i fredags som lockade 100 000 åskådare sysselsatte också polisen. Polisen beslutar alltid från fall till fall om det behövs ökade resurser.

- Evenemangen har ändå klarats av i god anda, det har inte nämnvärt förekommit några störningar, säger Laitinen.

Arbetsdrygt i Åbo

Också i sydvästra Finland har polisen haft ett arbetsdrygt veckoslut. Polisinrättningen i Åbo rapporterar om 8 fall av rattfylleri, av dem betecknas 3 som grova fall.

Ordningspolisen sysselsattes också av olika våldsbrott och polisen påträffade också droger.

Sammanlagt grep polisen i Åbo 20 personer misstänkta för brott under veckoslutet.

Sommartid brukar evenemang som Ruisrock och Finlandsarenan i Björneborg leda till mera jobb för polisen, men ansvaret för säkerheten ligger ändå på arrangören, säger kommissarie Reijo Pennanen.

STT, Polisens pressmeddelanden

 • Finland flaggar på Estlands 100-årsdag

  Estlands 100-årsdag firas lördagen den 28 februari.

  Inrikesministeriet rekommenderar allmän flaggning på lördagen med anledning av Estlands 100-årsdag som firas den 24 februari. Statsrådsborgen, ministerierna och riksdagen deltar i flaggningen.

 • Granlund på spelhumör – gjorde fyra poäng

  Laine gjorde sitt 29:e mål för säsongen.

  Mikael Granlund var inblandad i samtliga Minnesotas mål då laget besegrade New York Rangers med 4–1. Finländaren gjorde lagets första och sista mål och däremellan spelade han fram till Eric Staals två fullträffar.

 • "Sångerna från den sjungande revolutionen berörde mig så starkt"

  Vår medarbetare reflekterar över de estniska frihetssångerna

  Den glada fosterländska och inkluderande stämningen och de fina sångerna berörde mig starkare än någon annan musikupplevelse någonsin hade gjort förut. Det är så här det ska kännas när man är stolt över sitt land, skriver vår medarbetare i Tallinn om sina upplevelser av arvet från den sjungande revolutionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes