Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsplatser erbjuder dagvård på sommaren - "vi får pengarna tillbaka med god ränta"

Två pojkar leker med en platsleksak på en skolgård i solen.
Två pojkar leker med en platsleksak på en skolgård i solen. Bild: Mostphotos lekparker,leksaker,barnfamiljer,barnträdgårdslärare,dagvård,sommar

Barnfamiljer tampas varje sommar med ett stort pussel där barnens sommarlov måste pusslas ihop med föräldrarnas ledigheter. Några arbetsplatser erbjuder därför i sommar barnvård åt sina arbetstagares barn under juni månad.

Juni månad är ofta ett stort pussel för barnfamiljer. Barnens skola har redan tagit slut men semesterperioderna har ännu inte börjat.

Taito Warto, 5, är ett av de barn som tillbringar juni månad på förälderns arbetsplats Etera. Etera är ett arbetspensionsföretag beläget i Böle, nära centralparken.

- Vi har lekt och spelat, vi har varit i gymnastiksalen och så har vi satt en fågelholk i parken, berättar Warto.

Barnvård på arbetsplatsen Etera
Etera har förvandlat ett konferensrum till lekrum. Barnvård på arbetsplatsen Etera Bild: Yle/Irina Svaetichin etera

Fågelholken fick de av VD Stefan Björkman. Han är väldigt nöjd över tjänsten som arbetsplatsen erbjuder, fastän han inte har egna barn. Det är redan andra sommaren i rad Etera erbjuder dagvård för arbetstagarnas barn under juni månad.
Det är bra att även vi kan ge tjänster tillbaka.― Stefan Björkman

- Etera som arbetsgivare kräver att våra arbetstagare ska vara flexibla, så det är bra att även vi kan ge tjänster tillbaka.

Etera har anställt två barnvårdare för månaden. Karoliina Ruuska, 16, är anställd som sommararbetare och Aino Sonninen, 22, är praktikant. Hon gör sin praktik för studierna till klasslärare. Sonninen har en bred arbetserfarenhet med barn sedan tidigare och tycker att Etera erbjuder goda resurser för dagvården.

- Förstås är här bättre resurser och bättre förutsättningar än på många andra ställen. Här har varit roligt att jobba. Jämförelsevis med till exempel skolor har vi här mycket bättre resurser. Vi gör roliga saker och åker på utflykter, säger hon.

Barnvård
Barnvårdare Karoliina Ruuska tillsammans med Jade Karola, 9. Barnvård Bild: Yle/Irina Svaetichin barnvård

Stefan Björkman understryker att det handlar om mera än bara en tjänst för arbetstagarna. Det är även ekonomiskt lönsamt för företaget.

- Om vi inte skulle erbjuda våra arbetstagare den här flexibiliteten skulle vi vara tvungna att arrangera arbetskraft på något annat sätt. Vi får nog pengarna tillbaka med god ränta, försäkrar Björkman.

Det är inte endast företag som nappat på trenden

Joensuu stad erbjuder tillsammans med Norra Karelens andelslag en liknande tjänst för sina arbetstagare. De har gemensamt planerat det så att arbetstagarna kan föra sina barn till stadens ungdomsgård där barnskötare tar hand om barnen under dagen. I och med att arbetstagarnas arbetsplatser är så utspridda kan inte arbetarnas egen arbetsplats användas.

Med den här enkla lilla lösningen hjälper de till att lösa familjers pusselbitar.

Sari Lempiäinen vid Joensuu stad menar att de, med den här enkla lilla lösningen, hjälper till att lösa familjers pusselbitar.

- Föräldrar planerar sina semestrar så att barnen inte behöver vara ensamma hemma, men samtidigt händer det att hela familjen inte hinner vara lediga samtidigt och spendera värdefull tid tillsammans.

För arbetstagarna kostar tjänsten 30 euro per vecka per barn. Till det priset hör mellanmål samt mat.

Läger och sommaraktiviteter har också sitt egenvärde

Pamela Granskog är en av många föräldrar som får tampas med ihop pusslandet under sommaren. Pamelas arbetsplats har inte erbjudit sina arbetstagare en sådan tjänst, men hon leker med tanken.

- Visst är det på sitt sätt en god service om de tar hand om mitt barn. Det handlar ju lite om hurdana utrymmen det finns och vad det kostar.

Granskog tycker att det finns ett mervärde i olika barnläger, där hennes barn kommer att tillbringa en del av sommaren.

Barnen knyter kontakter utöver klass- och skolgränser och träffar andra barn.― Pamela Granskog

- Barnen knyter kontakter utöver klass- och skolgränser och träffar andra barn. Och så övar de sig i att sova borta hemifrån.

Simskola i sjön Dragsfjärden 2014
Sommaraktiviteter gör att barnen knyter nya kontakter. Simskola i sjön Dragsfjärden 2014 Bild: Yle/Monica Forssell folkhälsan i dragsfjärd

Vidare menar Granskog att hon inte är helt säker på om hon vill ha sina egna barn springande omkring på arbetsplatsen.

En tjänst som varmt rekommenderas

Både Sari Lempiäinen vid Joensuu stad och Stefan Björkman vid Etera rekommenderar den här tjänst varmt.

Lempiäinen påpekar att det inte är brist på stadens utrymmen under sommaren då skolor och daghem står tomma. Hon anser att såväl tredje sektorn som staten och staden på så vis kunde sträcka ut en hjälpande hand till barnfamiljer.

Stefan Björkman tycker att det är inspirerande att se små barn i företagets utrymmen och hoppas att tjänsten kommer att kopieras på andra arbetsplatser.

- Jag har tipsat om det här hela året, så jag hoppas det kopieras i stor skala, avslutar Björkman

Jag har tipsat om det här hela året.― Stefran Björkman, VD

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes