Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund: Sipilä har mycket att förlora – osannolikt med nyval

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Göran Djupsund är professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi. Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord. Bild: Yle/Anna Ruda Göran Djupsund,statsvetare

Sipilä vill inte riskera sin landskapsmodell med nyval, anser professor Göran Djupsund. Enligt honom är Samlingspartiets inställning nu avgörande.

- Sipilä kommer i det längsta att försöka undvika nyval. Centern har så fruktansvärt mycket att förlora. Hela vårdreformen skulle kunna gå om intet, säger Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

Centern har så fruktansvärt mycket att förlora.

Regeringspartiernas ledare möts i dag för att diskutera samarbetets framtid efter att Jussi Halla-aho nu efterträtt Timo Soini som Sannfinländarnas ordförande. Enligt Djupsund har Halla-aho gjort situationen obekväm för Sipilä.

- Den nyvalda ordföranden har gjort allt för att försöka flörta med Centern. Halla-aho har uttalat sig om att landskapsmodellen är bra och han kräver inga förändringar i regeringsprogrammet. Han försöker helt enkelt göra det svårt för Sipilä att kasta ut Sannfinländarna.

"Tydliga signaler om främlingsfientlighet"

Djupsund påpekar att politik ändå handlar om mycket mer än bara formella överenskommelser. Två personer i Sannfinländarnas nya ordförandeskap har dömts för hets mot folkgrupp. Halla-aho har
också markerat att han vill byta parlamentsgrupp i EU från den konservativa gruppen till den grupp som består av Le Pens parti Nationella fronten i Frankrike och Sverigedemokraterna.

Utifrån skulle man utan vidare läsa dem som att ett främlingsfientligt parti sitter i regeringen.

- De här är tydliga signaler, utifrån skulle man utan vidare läsa dem som att ett främlingsfientligt parti sitter i regeringen. Men Sipilä har visat lite vilja att tolka så, han är mer formalist. Skriver man på programmet så kan man vara med.

Enligt Djupsund hänger mycket nu på Samlingspartiets inställning.

SFP potentiell regeringspartner

Ifall Sannfinländarna inte fortsätter i regeringen är alternativen för Sipilä få. Varken Socialdemokraterna eller De gröna är beredda att samarbeta med Sipiläs regering.

- Det enda alternativet som återstår är att ta med SFP och Kristdemokraterna. Man vill inte gå till nyval, åtminstone inte Centern som har så dåliga siffror. För Samlingspartiet skulle det kanske inte vara så farligt, säger Djupsund.

Hela Soinis arv har kastats i papperskorgen av Halla-aho och hans anhängare.

Djupsund tror inte heller att Soini kommer att fortsätta som utrikesminister.

- Det har Halla-aho varit mycket tydlig om. Hela Soinis arv har kastats i papperskorgen av Halla-aho och hans anhängare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes