Hoppa till huvudinnehåll

Ekokem fick nej till att bygga deponeringsplats i Karleby - igen

Storindustriområdet i Karleby
Arkivbild. Storindustriområdet i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist kip

Högsta förvaltningsdomstolen har förkastat Ekokem-Palvelu Oy:s överklagan. Ekokem får inte bygga en deponeringsplats för farligt avfall vid havet i Yxpila.

Ekokem öveklagade förvaltningsdomstolens beslut och höll fast vid planerna på en deponeringsplats för farligt avfall i Yxpila.

Men även i högsta förvaltningsdomstolen fick Ekokem back.

Risk för olyckor

Domstolen anser att farligt avfall inte ska förvaras så nära havsstranden, risken för att havsvatten och grundvattens smutsas ner eller att olyckor inträffar är för stor.

Ekokem hade redan 2014 fått ett ja av regionförvaltningsverket men förvaltningsdomstolen rev upp beslutet.

Karleby stad var i sin tur nöjd med att Ekokems planer på en deponeringsplats inte blev verklighet.

Ekokem ville även bygga en förbränningsanläggning på området och fick nej, men det beslutet överklagade företaget inte.

Långdans kring projektet

Processen med att skaffa tillstånd för en deponeringsplats, en förbränningsanläggning och en återvinningscentral i Yxpila inleddes redan 2010.

På deponeringsplatsen skulle man förvara avfall från storindustriområdet i Karleby och man skulle också ta emot avfall utifrån. Avfallet skulle vara sådant som inte kan användas eller återvinnas och som klassas som farligt avfall.

Ekokem har fått lova att bygga en återvinningscentral, men avstod i det skedet eftersom de inte fick lov till att fullfölja hela projektet.

På Ekokem är ansvarige ledare Mikko Saarinen förvånad över att även högsta förvaltningsdomstolen sa nej. Nu överväger man åter om man ska ge upp hela projektet.

Sari Vähäsarja / Yle Kokkola

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten