Hoppa till huvudinnehåll

Familj och parrelationer

Två tecknade figurer. En av figurerna är arg.
Två tecknade figurer. En av figurerna är arg. Bild: Sluta Panta sluta panta

Då jag tänker tillbaka på tiden då jag vandrade omkring på sandiga småvägar i norra Thailand, där jag under några semesterveckor flydde vardagen. För att hitta ett lugn inom mig, som egentligen borde ha sökts hemma i min egen vardag, så dök ofta tankar om buddhistmunkarnas liv upp.

Buddhistmunkarna får endast ha åtta ägodelar. Och de lever i celibat, dvs. de har inte sexuellt umgänge. Som jag förstått det, är en delorsak till att de lever i celibat att om man lever i ett romantiskt förhållande med någon, så kommer man att vilja äga den personen på någon nivå. Detta skall enligt deras läror undvikas.

Detta har vi att lära av buddhismen, vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa. Och om vi låter oss bli ägda av en annan person, så förlorar vi lätt det som gör oss till den vi är. Det är upp till var och en, i vilken relation som helst att inte försöka äga eller kontrollera en annan person. För om vi gör det bygger vi inte broar utan bränner dem.

Nu kanske många av er säger, ”det där berör inte mig, jag har aldrig försökt kontrollera min partner”. Men är du verkligen säker på det? Jag har hört mig själv säga, ”du skämmer ut mig” eller ”spela inte Thomas Ledin, folk tror vi är tusen år gammla”. Oavsett vad som sagts i det förflutna och troligtvis kommer att sägas i framtiden så behöver jag, du och vi alla reflektera över vad vi säger till våra vänner, familjemedlemmar och partners. För vem är jag att säga hur du skall leva ditt liv?

Svartsjuka får oss att kräva absurda saker av våra närmaste. Det finns berättelser om personer som krävt att partnerns kläder måste slängas för de är köpta av en tidigare partner i ett tidigare förhållande. Det finns berättelser om situationer där hela kompiskretsar har bytts ut på grund av en svartsjuk partner. Ofta går vi med på de krav och önskemål som svartsjukan har, mest på grund av att förhållanden baserar sig på kompromisser och överenskommelser. Men till vilket pris, hur långt är vi villiga att gå och vad blir kvar då man slängt bort delar av sitt förflutna för en annans svartsjuka? Svaret på frågan är helt individuellt. Det ända som vi kan konstatera är att vi inte har löst några problem, eftersom svartsjukan återstår.

Hur skall vi då bli mer medvetna om de handlingar som kan påverka våra relationer negativt? Hur kan vi kontrollera vår svartsjuka då den plötsligt dyker upp? En enkel lösning finns säkert inte till att ändra vårt beteende. Men det första och viktigaste sättet att säkra sig om att man behandlar sina vänner, familjemedlemmar eller partners med den respekt de är värda, är att diskutera med dem. Vara öppna och visa när vi mår bra eller dåligt. Säga till när man känner sig svartsjuk och diskutera de känslorna. Våga be om hjälp och våga be om ursäkt då man gjort bort sig.

Förutom diskussioner med andra är det också viktigt att fundera över sina egna handlingar. Vissa behöver sandiga småvägar i norra Thailand under fötterna för att ge sig tid att tänka på dessa saker, medan andra behöver en ensam skidutflykt genom ett vintrigt landskap i Lappland. Och en del av oss har bemästrat konsten i att hitta lugnet i sin vardag, där de både kan dammsuga huset och på samma gång gå djupa diskussioner med sig själv om livets stora och små frågor.

Då du inte hittar tid eller inte kan föra djupa diskussioner med dig själv, är det helt ok att be om hjälp. På Krisjouren för unga tar vi emot unga i ålder 12-29. Här erbjuder vi gratis, konfidentiellt samtalsstöd för små och stora problem. Du kan komma utan tidsbokning under våra jourtider eller boka tid via telefon eller epost. Mer information om oss hittar du på http://krisjourenforunga.fi

Chatta med Oscar från Krisjouren för unga på Sluta Panta ikväll 12 och 13.6 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.

Oscar Lehtinen, Krisarbetare
Krisjouren för unga
Albertsgatan 33
00180 Helsingfors
krisjourenforunga@helsinkimissio.fi
Jourtelefon 045 341 0574