Hoppa till huvudinnehåll

”Färjan körde i land med en förskräcklig fart – aldrig varit med om något liknande”

Ami Taulio framför Sterna.
Ami Taulio var en av passagerarna ombord Sterna. Ami Taulio framför Sterna. Bild: Yle / Mattias Simonsen anne-marie taulio

Färjan Sterna åkte in i färjfästet i Lillmälö på måndagen och ännu sent på kvällen stod flera fordon ombord på färjan. Krocken kändes ordentligt, men vi hade tur i oturen, berättar Ami Taulio för Yle Åboland.

Taulio hade tillsammans med sin man besökt sommarstugan i Nagu då olyckan var framme. Sterna smällde in i det ena färjfästet och fastnade.

- Vi körde i land med en förskräcklig fart. Så kändes det och så var det visst också. Det hade visst blivit något fel i styrsystemet, säger Taulio.

Polisen ombord Sterna.
Polisen ombord på Sterna. Polisen ombord Sterna. Bild: Yle / Mattias Simonsen färjolycka

Hur hårt kändes krocken?

- Visst kändes den ordentligt. Många körde in i varandra ombord, men som tur hände det inget i vår körfil. Vi var väl tillräckligt snabba med att hoppa på bromsen, säger Taulio.

I de andra bilarna fanns det personer som skadade sig lindrigt i smällen. Jourhavande brandmästare berättade för Yle Åboland på olycksplatsen att det handlade om smärre skador.

En av passagerarna vars bil fick en liten smäll är Henrik Halonen. Som tur har man försäkring, säger han.

- Stötfångaren där bak är nog förlorad, berättar Halonen.

Passagerare kommer i land från Sterna.
Passagerarna från Sterna kom i land efter några timmar ombord. Passagerare kommer i land från Sterna. Bild: Yle / Mattias Simonsen sterna

Passagerarna fick sitta ombord på färjan i några timmar före de med hjälp av sjöbevakningen kunde förflyttas till torra land. Ami Taulio säger att räddningsoperationen inte lämnade något att önska. Information om det skedda och hjälp fanns snabbt till hands.

- Man är ju mån om att få information, så min man steg ur bilen direkt och gick runt och kollade läget. Men vi fick ju inte veta hur länge det ska ta förrän vi kommer i land.

- Jag tycker de har skött det riktigt bra. Räddningsverkets personal var snabbt på plats. Det kom ambulanser, polis, sjöbevakningen. De har varit riktigt duktiga. De kom och frågade om vi mår bra och så, konstaterar Taulio.

Gränsbevakningens flygplan.
Gränsbevakningens flygplan hälsade också på. Gränsbevakningens flygplan. Bild: Yle / Mattias Simonsen gränsbevakningens flygplan

Klockan 21 på måndagskvällen står fordonen ännu fast på färjan. Enligt Finnferries vd Mats Rosin kommer man att få loss färjan ännu under kvällen och natten.

- Bilen blev på färjan med nyckeln i, så när de får färjan flyttat så kör de också bilen i land, säger Taulio.

Taulio själv är tidigare kantor för Nagu församling och som Pargasbo är färjan minst sagt bekant.

- Jag är ju hemma från Pargas och har jobbat i Nagu i 15 år så färjan är nog väldigt bekant. Min man har dessutom jobbat på just den här färjan. Men det var första gången vi var med om något liknande. Vi var bara ute av och an till stugan, och så händer det, säger Taulio med ett skratt.

- En lite annorlunda måndag, konstaterar för sin del Halonen.

Uppdatering tisdag morgon: Båda linkspannen på Lillmälösidan är åter i bruk. På rutten trafikerar Falco och reservfärjan Odil enligt sommartidtabllen. Sterna är ur trafik på grund av reparationsarbeten, skriver Finferries på sin webbsida.