Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Spelare som Pekka Rinne utsätter sig för stor risk

Pekka Rinne tänjer sig till sitt yttersta.
Pekka Rinne tänjer sig till sitt yttersta. Pekka Rinne tänjer sig till sitt yttersta. Bild: John Crouch/Icon Sportswire NHL,Pekka Rinne,Nashville Predators

Karim Kahn är professor i idrottsmedicin i Vancouver och gästade Helsingfors under veckoslutet. Han valde att lyfta fram Pekka Rinne som exempel på målvakter som utsätter sin höft för otroligt mycket slit med stora hälsorisker som följd.

Karim Kahn från Australien är professor i idrottsmedicin i Vancouver. Han har jobbat både med idrottare och ”vanliga” människor.

Pekka Rinne och andra ishockeymålvakter bildar en stor riskgrupp då vi talar om livslånga höft och ljumskproblem.

– Målvakten är en speciell individ med otrolig flexibilitet vars höft utsätts för en otrolig mängd trauma. Tyvärr har de en stor risk att drabbas av artrit och en situation där höften låser sig.

– Finländare vet Pekka Rinne och vilken toppidrottare han är. Men spelare som han har en större risk att få artrit i höften och att behöva en operation för att åtgärda problemet, säger Karim Kahn till Yle Sporten

Under seminariet i Helsingfors där Karim Khan deltog var också knäskador en av huvudrubrikerna.

Forskning har möjliggjort att även svåra skador kan repareras i dagsläge så som till exempel Zlatan Ibrahimovic och andra toppidrottares massiva trauma.

– Sociala medier ger i dagens läge oss mycket information och vi kan läsa på Zlatan Ibrahimovic konton om hans bristning både i knäets främre och bakre korsband.

Zlatan Ibrahimovic skadade sitt knä under våren i Europa League.
Zlatan skadade sig i april. Zlatan Ibrahimovic skadade sitt knä under våren i Europa League. Bild: EPA/PETER POWELL Zlatan Ibrahimović,Manchester United FC

– Dessutom har han skador i andra delar av knäet som förr skulle ha satt stopp för hans karriär men nu kan de repareras med en lång rehabilitering och därmed kan han återvända till sporten.

Klicka nedan för att se inslaget från söndagens Sportnytt med Karim Khan.