Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson: SFP vill inte rusa med i regeringen

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson på Gullranda den 12 juni 2017.
Anna-Maja Henriksson i Gullranda den 12 juni 2017. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson på Gullranda den 12 juni 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland,Gullranda,politiker i Finland

Om regeringen avgår är SFP färdigt att sätta sig vid förhandlingsbordet och se om man lyckas hitta en ny regeringsbas som möjliggör att regeringsförhandlingarna går framåt, sade SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Gullranda.

Regeringsprogrammet borde i så fall förhandlas på nytt helt och hållet, enligt Henriksson.

Hon ser det som osannolikt att regeringen kan fortsätta som sådan efter Sannfinländarnas ordförandebyte.

- Det är mycket svårt att se att regeringen skulle kunna fortsätta. Det sannfinländska parti som lämnade Jyväskylä är ett annat parti än det som åkte dit.

Henriksson vill ändå inte spekulera kring vilka ministerportföljer som SFP skulle vara intresserat av.

Enligt Anna-Maja Henriksson är nyval den sista möjligheten.

- Något måste man nog försöka med före man går till nyval. Att direkt gå till nyval är också ganska svårt enligt grundlagen.

Enligt Henriksson ska SFP:s riksdagsgrupp samlas imorgon.

Sipilä kontaktade KD:s Essayah

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah säger i sin tur att partiet är redo för möjliga regeringsförhandlingar i fall partiet får en inbjudan.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah på Gullranda den 12 juni 2017.
Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah i Gullranda Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah på Gullranda den 12 juni 2017. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Sari Essayah,Kristdemokraterna i Finland (KD),Gullranda,politiker i Finland

- I fall regeringen inte är funktionsduglig, går vi antingen till nyval eller börjar sätta ihop ett nytt alternativ på annat sätt.

Essayah sade tidigare under morgonen att Sipilä kontaktat henne under veckoslutet.

Ville Niinistö: Små partier sämsta alternativet

Att ersätta Sannfinländarna i regeringen med SFP och KD utan nyval vore det allra sämsta alternativet, kommenterar De grönas ordförande Ville Niinistö.

Niinistö anser att det är osannolikt att det går att bilda en stark och välfungerande majoritetsregering från den nuvarande riksdagen om regeringen faller.

De grönas ordförande Ville Niinistö på Gullranda den 12 juni 2017.
Ville Niinistö De grönas ordförande Ville Niinistö på Gullranda den 12 juni 2017. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Ville Niinistö,Gröna förbundet,politiker i Finland,Gullranda

Niinistö sade i Gullranda i Nådendal att den mest demokratiska lösningen om regeringen faller vore att ordna nyval.

Källor: Yle, FNB

Läs mera:

Sannfinländarna ut ur regeringen - läs vår direktrapportering

Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna har dryftat regeringens framtid. På grund av den nya ledningen i Sannfinländarna anser de övriga regeringspartierna att det inte finns förutsättningar för ett fortsatt regeringssamarbete.

Läs också