Hoppa till huvudinnehåll

Krav på nyval inom SDP och De gröna – Halla-ahos linje en nagel i ögat

SDP:s ordförande Antti Rinne (t.v) och riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP)
SDP:s ordförande Antti Rinne (t.v) och riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP) SDP:s ordförande Antti Rinne (t.v) och riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP) Bild: All Over Press /Jarno Kuusinen SDP,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),Erkki Tuomioja,Antti Rinne

Riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP) och De grönas ordförande Ville Niinistö tror inte att regeringen kan fortsätta med nyvalda Jussi Halla-aho i Sannfinländarnas ledning. Sannolikheten att Sipilä kan bilda en ny majoritetsregering är också liten, säger Niinistö.

För Socialdemokraterna är det omöjligt att föreställa sig att något parti skulle sitta i samma regering som de nuvarande Sannfinländarna.

- De är öppet rasister, halvt fascister till och med, säger Tuomioja.

Regeringspartiernas ledare möts i dag för att besluta om det finns förutsättningar att fortsätta samarbetet efter att den kontroversiella politikern Jussi Halla-aho under veckoslutet valdes till Sannfinländarnas ordförande.

Enligt Tuomioja skulle det se väldigt illa ut att ha Halla-ahos sannfinländare i regeringen.

- Hur skulle vi reagera, hur skulle världen reagera om Sverigedemokraterna var med i den svenska regeringen? Det är helt samma sak.

- Det handlar om en inåtvänd nationalism som vill stänga gränserna både för människor och för normalt europeiskt samarbete.

Tuomioja säger att Socialdemokraterna inte är redo att gå med i en regering under Sipilä, åtminstone inte utan nyval.

"Halla-aho försöker spela människor mot varandra"

De grönas ordförande Ville Niinistö är på samma linje som Tuomioja.

- Om Sipilä och Orpo fortsätter regeringssamarbetet med Halla-aho så går det emot de värderingar som Finland alltid stått för, alltså progressiv politik för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Jag tycket inte att Samlingspartiet och Centern kan fortsätta med den här regeringen utan att lämna sitt egna arv som politiska partier.

Enligt Niinistö är Halla-ahos agenda att spela människor mot varandra.

- Halla-aho har redan sagt att tvåspråkighet är en politik vars tid är förbi, det är väldigt tuffa ord som påverkar Finlands inre atmosfär negativt. Nu mer än någonsin måste vi vara en aktiv aktör i att skapa bättre samarbete och ett mer tolerant Europa, det är ingen tid för Finland att bli ostabil. Men det är just det Halla-aho verkar hålla på med, han bryr sig inte alls om vårt internationella läge eller Finlands inre atmosfär.

Också Niinistö efterlyser nyval.

- Man måste tvinga Halla-ahos linje till test och nyval är det bästa sättet att göra det.

De grönas ordförande Ville niinistö i Gullranda 2017
De grönas ordförande Ville Niinistö i Gullranda De grönas ordförande Ville niinistö i Gullranda 2017 Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Ville Niinistö,Gullranda

Niinistö tror inte på Sipiläs möjligheter att skrapa ihop en ny majoritetsregering utan Sannfinländarna.

- Regeringen har skurit ner från utbildningen, minskat bistånd och skurit ner från de fattiga. Det kan vi (De gröna) inte stå för. Jag säger inte kategoriskt nej till regeringsmedverkan, om vi får ett fint, grönt, hållbart och solidariskt regeringsprogram. Det är ändå osannolikt att det finns en majoritet som kan komma överens om en sådan politik.

Läs mera:

Regeringen Sipiläs öde avgörs i dag

Regeringspartiernas ledare träffas på förmiddagen för att besluta om det finns förutsättningar för fortsatt samarbete.