Hoppa till huvudinnehåll

Kvyat efter dubbelstraffet: ”F1 är en dum cirkus – är vi taxiförare?”

Daniil Kvyat med en keps.
Daniil Kvyat hade det riktigt tungt i Kanada. Daniil Kvyat med en keps. Bild: xpbimages.com Formel 1,Daniil Kvyat,Scuderia Toro Rosso

Den ryska F1-föraren Daniil Kvyat var rosenrasande efter Kanadas F1-lopp. Kvyat straffades två gånger för samma förseelse. F1 är en dum cirkus. Är vi taxiförare eller F1-förare? frågade sig Kvyat efter loppet enligt Motorsport.

Kvyat ifrågasatte reglerna i formel 1 efter loppet i Kanada på söndag. Ett dubbelstraff fick Toro Rosso-föraren att gå i taket.

Kvyat kvalade in som elva, men hade problem att få i gång bilen på uppvärmningsvarvet. Han var den sista föraren iväg.

Till slut hann Kvyat ikapp fältet och återvände till den elfte startrutan inför den egentliga starten. Problemet är att det var regelvidrigt gjort. Kvyat borde ha återtagit sin position tidigare än han gjorde.

Kvyat borde alltså ha startat från depån, men startade från ruta elva.

Det är en cirkus. En dum jävla cirkus.― Daniil Kvyat

Straffades dubbelt

Kvyat straffades först med att tvingas köra genom depån. Efter det insåg tävlingsledningen att Kvyat egentligen borde ha straffats med att stanna tio sekunder extra vid ett depåstopp.

Ledningen bestämde sig sedan för att också tvinga Kvyat göra just det. Kvyat gav ledningen en skopa ovett efter loppet.

– De sov på kontoret i dag. De borde kanske ha druckit kaffe, sade Kvyat enligt webbplatsen Motorsport.

– Vem är den här regeln till för? Är vi taxiförare eller F1-förare? Jag förstår inte. Det är en cirkus. En dum jävla cirkus.

Kvyat avbröt loppet i Kanada i samband med ett depåstopp. Kvyat ligger femtonde i sammandraget, han har skrapat ihop fyra poäng den här säsongen.

Daniil Kvyats aktier på Red Bull har sjunkit.
Kvyat gjorde Vettel förbannad i fjol. Daniil Kvyats aktier på Red Bull har sjunkit. Bild: All Over Press Daniil Kvyat,Red bull racing

Kontroversiell förare

Kvyat har en färgstark bakgrund.

Han kraschade i Suzuka år 2015 och rörde upp känslorna i en incident i Shanghai i fjol, som påverkade Ferarri-duon Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.

Kvyats aggressiva attack tvingade Vettel att köra på Räikkönen i loppet. En självmordsattack, menade Sebastian Vettel, bra för F1, svarade Kvyat.