Hoppa till huvudinnehåll

Med sommaren kommer vägarbetena - bilister uppmanas till tålamod i trafiken

Vägarbete vid Horsbäck i Raseborg
Arkivbild. Vägarbete vid Horsbäck i Raseborg Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,asfaltering,Vägarbete,Lemminkäinen

Med sommaren kommer också vägarbetena. Många vägar i Egentliga Finland får ny asfalt i sommar och bilister uppmanas till tålamod.

I år används cirka 14 miljoner euro för asfalterings- och vägskyltning, 8 miljoner för renovering av broar och bryggor, och fyra miljoner till mindre projekt där trafiksäkerheten förbättras. Det berättar Pekka Puurunen, som ansvarar för vägfrågor vid Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Mer pengar för vägarbeten än förut

I år och i fjol har NTM-centralen fått mer pengar för vägunderhåll jämfört med tidigare år.

- Regeringen har gett tilläggspengar för det här. Vi kan satsa mer på vägunderhållet och förbättra broar. Men trots tilläggspengarna kan vi inte åtgärda allt och det betyder att förbättringar av mindre trafikerade vägar i praktiken faller bort, säger Puurunen.

Det är främst livligt trafikerade vägar som myndigheterna alltså satsar pengar på. Det är dyrt att förbättra vägar, konstaterar Puurunen.

- Exempelvis kostar det i medeltal cirka 50 000 euro per kilometer att lägga ny ytbeläggning på en väg. Att lägga ny ytbeläggning på en motorväg kostar ännu mer, då det är frågan om flera körfält. Övriga vägförbättringsprojekt kan kosta flera miljoner euro, säger Puurunen.

Delar av cykelvägen i Pargas får ny asfalt

Även cykelvägen vid Skärgårdsvägen i Pargas förbättras i år. I fjol asfalterades cirka en kilometer av cykelvägen och det arbetet fortsätter i år.

- I år asfalteras cirka två kilometer av cykelvägen från Ersby och framåt. Vår långsiktiga plan är att asfaltera hela vägen, men vi måste ta små steg i taget eftersom vi har ont om pengar.

Trafiken stoppas på Skärgårdsvägen i Ngau pga asfalteringsarbeten.
Trafiken stoppas på Skärgårdsvägen i Ngau pga asfalteringsarbeten. Bild: Yle/Linus Hoffman vägarbeten,Vägarbete,skärgårdsvägen i nagu,asfaltarbetare,asfaltering

Det finns också en plan på att förlänga cykelvägen till Nagu, men även i det här fallet tryter pengarna, säger Puurunen.

- Prislappen ligger på cirka tre miljoner euro i dag. Det är ytterst utmanande att hitta sådana pengar, tills vidare finns de helt enkelt inte.

Flera större vägar asfalteras

Vägar förbättras på flera ställen runt om i Egentliga Finland i år.

- De största asfalteringsarbetena är på riksväg 1, motorvägen mellan Åbo och Helsingfors. Där får vägsträckan i Åbo ny asfalt och det arbetet har redan nästan slutförts. Riksväg 9 mellan Lundo och Aura ska också få ny ytbeläggning och det här är ett omfattande arbete. Åbo Ringväg (gamla Omfartsvägen) kommer också att få ny asfalt på sträckan mellan köpcentret Mylly i Reso och Kausela i S:t Karins. Dessutom kommer delar av Gustavsvägen att asfalteras, berättar Puurunen.

De nya köerna orsakas av asfaltarbete.
De nya köerna orsakas av asfaltarbete. Bild: Yle/Marcus Lillkvist smedsby omfartsväg

Även flera broar repareras i år. De mest omfattande renoveringarna görs på Kurkelabron på riksväg 9 i Lundo och på Harittubron nära Piispanristi i Åbo.

Det största projektet i år är på riksväg 9, där trafiksäkerheten förbättras i flera korsningar på sträckan mellan Aura och Loimaa.

Vägarbeten påverkar trafiken alltså på många håll i Egentliga Finland. Puurunen uppmanar bilister att ha is i magen och att följa trafikreglerna.

- Det gäller att ta det lugnt speciellt vid vägarbetena. Man ska följa hastighetsbegränsningarna. Det är en säkerhetsfråga speciellt för de som jobbar vid vägarbetena, påminner Puurunen.

Läs också