Hoppa till huvudinnehåll

Peik Stenberg: "Livet är inte alltid en dans på rosor. Det kan också vara en fest"

Peik Stenberg gästar Våår Musik i Yle Vega
Peik Stenberg med sin ukulele Peik Stenberg gästar Våår Musik i Yle Vega Bild: Yle/Benny Törnroos ukulele,grankulla ukulele sällskap

Hur kom det sig att han började syssla med barnmusik och varför var han tvungen att avsluta teaterkarriären? Benny Törnroos träffade Peik Stenberg för ett samtal om musiken och karriären och också om vilka låtar som har varit av stor betydelse i livet.

Till tonårsfavoiriterna hör Deep purple och Creedence Clearwater Revival. Speciellt låten Highway Star av Deep Purple har gett ett starkt intryck. Den har hängt med länge och bättre bilmusik hittar man inte, enligt Peik.

- Den är så överlägsen. Så total. Sånt ös!

Första gången Peik hörde låten hade han inte samma reaktion. Då var det låten Smoke on the Water som var den stora hitten. Senare fastnade Highway Star.

Det var lycka. Nu är det bara skräp och ingenting känns det nästan som.― Peik Stenberg om 70-talets skivkonvolut

Överlag har Deep Purples musik har stor inverkan på Peik. Han tycker att Deep Purple på riktigt kunde spela, till skillnad från många andra 70-tals rockband eller poporkestrar som ofta inte kunde det.

När Peik tänker tillbaka på 70-talet kommer han att tänka på vilken betydelse konvolutet på skivan då hade. Man kunde följa med sångtexterna och ofta fick man med små böcker eller planscher att hänga på väggen.

- Det var lycka. Nu är det bara skräp och ingenting känns det nästan som.

En annan tonårsfavorit är Creedence Clearwater Revivals låt Hey Tonight. Den är kanske inte en lika bra billåt som Highway Star, enligt Peik. Trots det kan man alltid lyssna på den vare sig man sitter i en bil, båt eller i badkaret.

Från rock´n´roll till barnmusik

Det var alltså mycket rock´n roll för Peik i ungdomen. Själv hade han ändå ingen dröm om att bli rockgitarrist.

- Jag tyckte mera om att kompa och sjunga själv.

Det var det akustiska stuket som gällde för Peik. Men hur blev det barnmusik?

Det hela började med gruppen Apa som bestod av Peik Stenberg, Pasi Hiihtola, Anna Gullichsen och Alvar Gullichsen. Musiken de spelade riktade sig till barn. Men efter att Anna och Alvar slutade i gruppen var det bara Peik och Pasi kvar.

Radio Fnatt med Sås och Kopp anno 1997. På bilden från höger Peik Stenberg och Pasi Hiihtola.
Pasi och Peik såsade på och blev musikduon Sås och Kopp Radio Fnatt med Sås och Kopp anno 1997. På bilden från höger Peik Stenberg och Pasi Hiihtola. Bild: Yle/Seppo Sarkkinen pasi hiihtola

Pasi och Peik hade ett radioprogram där de föreställde de två kockar som sjöng och såsade på i köket. Barnen tog åt sig det här och det var starten för musikduon Sås och Kopp.

Peik tycker att man inte ska underskatta barn och spela vad som helst för dem. Han menar att barnens musiksinne och musiksmak inte utvecklas om man spelar dålig musik. Därför strävar Sås och Kopp efter att hålla ribban lite högre från marknivån.

När Sås och Kopp åker ut på spelningar är låten Kottar i karburatorn ett måste. Det är en låt som alla alltid sjunger med i, vilket duon uppskattar.

- Det känns tillfredsställande, det är kiva, det är trevligt, det känns bra, säger Peik om när han hör någon sjunga och spela sånger han själv har skrivit.

Favoritmusiken idag

När Peik inte uppträder med barnmusik lyssnar han gärna bland annat på Bob Dylan.

Peik finner knappt ord när han ska beskriva varför Dylan är speciell och varför just låten Hurricane är betydelsefull.

- För allt han har skrivit, för hans texter och hans musik. Det är svårt att välja bara en av hans låtar.

En annan favorit är Jean Sibelius komposition Finlandia som betyder mycket för Peik, fast han inte kan säga exakt varför.

Jean Sibelius
Jean Sibelius verk Finlandia betyder mycket för Peik Jean Sibelius Bild: Daniel Nyblin jean sibelius

- Det är ett totalt stycke. Jag kan inte säga så mycket annat, det talar för sig själv.

Ukulelen tar över

Musiken har varit en viktig del för Peik hela livet även om det var teater och skådespeleri som blev yrket.

Efter att han såg rockoperan Jesus Christ Superstar i London väcktes intresset om kombinationen av teater och musik. På den vägen kom teatern sedan att bli ett yrke för Peik.

Men av hälsoskäl var han för ungefär 7 år sedan tvungen att avbryta teaterkarriären och hitta på någonting annat. Idag är han bland annat ukulelefantast och ger lektioner i ukulele.

- Jag såg ukulelen och sen var det kört.

Livet är inte alltid en dans på rosor. Det kan också vara en fest ibland.― Peik Stenberg

Även om Peik var tvungen att avbryta teateryrket hänger han inte läpp. För Peik har musiken blivit en större del istället.

Han konstaterar att man måste spela med de kort man har och att många människor är tvungna att byta yrke.

- Livet är inte alltid en dans på rosor. Det kan också vara en fest ibland.

Läs också