Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen faller - ingen chans att fortsätta regera med Sannfinländarna, säger Sipilä och Orpo

Juha Sipilä i Statsministerns frågetimme 11.06.2017.
Juha Sipilä i Statsministerns frågetimme 11.06.2017. Bild: Lehtikuva/ Ville Männikkö Juha Sipilä,statsministerns frågetimme

Statsminister Juha Sipilä från Centern och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att det inte finns förutsättningar att fortsätta samarbetet med Sannfinländarna under ledning av den nye ordföranden Jussi Halla-aho.

Regeringen har med andra ord fallit. Både Sipilä och Orpo meddelade på Twitter att diskussionerna med Sannfinländarna nu är över.

Regeringspartiernas förhandlingar på statsministerns tjänstebostad inleddes i morse klockan 10. Jussi Halla-aho lämnade förhandlingarna med sina partiledarkollegor vid middagstid.

De avslutade förhandlingarna innebär sannolikt att statsministern börjar förhandla om en ny regeringsbas med oppositionen. En annan möjlighet är nyval - en möjlighet som Centern inte vill ha.

Sipilä har utlovat en presskonferens om det nya läget klockan 17 i eftermiddag.

Halla-aho: Sipilä gick inte med på strängare asylpolitik

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho kommenterar på Facebook den senaste utvecklingen i regeringskrisen. Halla-aho säger att statsminister Juha Sipilä vägrar gå med på att driva en invandringspolitik som är strängare än den som nu bedrivs.

Han säger att morgonens förhandlingar på Villa Bjälbo med regeringspartiernas ordförande var sakliga.

- Jag gjorde klart för dem att det nuvarande regeringsprogrammet och det asylpolitiska åtgärdsprogrammet duger för Sannfinländarna - men att det vi avtalat om måste följas till punkt och pricka.

Halla-aho har utlyst en presskonferens i morgon klockan 14.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har meddelat att SFP är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet och se om man lyckas hitta en ny regeringsbas.

De Grönas ordförande Ville Niinistö säger på Twitter att hans parti inte vill sitta på regeringens ruiner, som han uttryckte det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes