Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen Sipiläs öde avgörs i dag

Statsminister Juha Sipilä fick kommentera Sannfinländarnas ordförandeskifte under sitt besök i Tallinn.
Statsminister Juha Sipilä fick kommentera Sannfinländarnas ordförandeskifte under sitt besök i Tallinn. Bild: Lehtikuva / Scanpix Baltics Juha Sipilä,Statsminister

Regeringspartiernas ledare träffas på förmiddagen för att besluta om det finns förutsättningar för fortsatt samarbete.

Statsminister Juha Sipilä (C) sade i går att det på måndag avgörs om regeringen faller på grund av Sannfinländarnas ledarbyte.

Partiledarna inleder sitt möte klockan 10. Sipilä uppger att han tömt sin kalender för de kommande dagarna för att möjliggöra en ordentlig genomgång av alla frågor.

Den invandringsfientliga EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho valdes till ny ordförande för Sannfinländarna på lördagen.

- Då ett regeringspartis ledare byts för vi en diskussion som främst gäller hur det påverkar regeringsprogrammet, sade Sipilä till Yle på söndagen.

Samlingspartiets ordförande finansminister Petteri Orpo har sagt att förutsättningarna för ett fortsatt samarbete måste övervägas. Orpo sade att Sannfinländarna nu är ett annat parti än det var för två år sedan. Han vill därför veta om principerna och värdegrunden i regeringsprogrammet fortfarande gäller.

"Beklagligt om regeringen faller på personfrågor"

Halla-aho sade i sitt linjetal på söndagen att det skulle vara beklagligt om regeringen faller på personfrågor. Han sade att Samlingspartiet håller på att måla in sig i ett hörn som det blir svårt att ta sig ur utan att förlora ansiktet.

Halla-aho säger att Samlingspartiet verkar hänga upp sig på personvalen i Sannfinländarnas nya ledarskap, inte på politiken.

Sannfinländarnas ledarbyte kommer sannolikt även att påverka partiets ministergrupp. Halla-aho vill att utrikesminister Timo Soini lämnar sin post.

Sipilä underströk att ministervalen inte enbart är en intern fråga för Sannfinländarna.

- Även ministrarna måste åtnjuta de andra gruppernas förtroende. Vem som helst kan inte vara minister, sade han.

Text: FNB