Hoppa till huvudinnehåll

Röksuget känns som myror i kroppen

Gerd Lehtinen framför en rödmålad vägg, ett förråd. Solsken.
Nu har Gerd varit nästan rökfri i en månad. Gerd Lehtinen framför en rödmålad vägg, ett förråd. Solsken. Bild: Yle/ Tiina Grönroos Ekenäs,tobaksrökning,tobak,tobaksberoende,rökavvänjning,gerd lehtinen

En månad efter rökstopp är humöret jämnare, men fortfarande måste Gerd Lehtinen röka minst en eller två cigaretter per vecka.

Kommer ni ihåg Gerd Lehtinen? För ganska exakt en månad sedan hörde vi henne på Yle Vega. Ekenäsbon Gerd har rökt i många år, men hon har också klarat av att sluta röka i ett par omgångar. Av olika orsaker har hon däremot börjat röka igen. Nu har Gerd fimpat för gott, tre gången gillt som det heter.

Till skillnad från tidigare rökstopp har Gerd Lehtinen haft väldigt svårt att låta bli cigaretterna. Gerd, som också har diskbråck och lider av kronisk ryggvärk, har de senaste åren rökt minst ett paket per dag.

När jag träffade Gerd första gången hade hon klarat av de första jobbiga dygnen tack vare att hon tog en kvällscigarett när nikotinbegäret blev som värst. Det var också hennes sambo, själv storrökare, som uppmanade henne att ta en cigarett på kvällen för husfridens skull.

Gerds humör var nämligen av den kalibern att hon nästan var en fara för sin omgivning.

Men hur är det idag, en månad senare?

- Humöret har blivit jämnare, jag har också tagit hjälp av nikotintuggummi, berättar Gerd, som i motsats till tidigare försök upplever att tuggummit hjälper.

- Det smakar fortfarande lika illa, men några minuter efter att jag spottat ut tuggummit känner jag att nikotinsuget avtar.

Du känner i käkarna som om du skulle suga på en tobak. Det är en hemsk känsla.

Däremot har Gerd Lehtinen inte blivit helt fri från tobaken, inte än i alla fall.

- Jag klarar bra tre till fyra dagar, ibland till och med en hel vecka utan en enda cigarett. Sedan blir jag plötsligt så röksugen att varken tuggummi eller något annat hjälper, berättar Gerd.

Gerd förklarar att röksuget kan pågå i flera dagar. Det är en känsla som börjar långt ner i magen.

- Det känns som myror i kroppen, du känner i käkarna som om du skulle suga på en tobak. Det är en hemsk känsla som inte släpper före du har fått en eller två cigaretter. Sedan klarar du dig utan tobak igen i närmare en vecka.

För att skingra tankarna och framför allt för att händerna ska ha något att syssla med när röksuget kör igång, brukar Gerd Lehtinen leka med en penna. Dessutom brukar hon rulla upp och ner på skjortfållen. De här knepen, att hålla fingrarna sysselsatta, hjälper ofta.

När den kroniska ryggvärken blir riktigt jobbig har Gerd upplevt att det hjälpt med en cigarett.

- Det är klart att tobaken inte lindrar, men den skingrar mina tankar och gör att jag orkar igen med värken. Fast nu ska jag göra mitt yttersta för att slippa de här sista cigaretterna. Jag blir irriterad på mig själv samtidigt som jag inte kan låta bli att skratta åt det här envisa beroendet.

Det största stödet kommer nu från sambon, som ännu för en månad sedan förkunnade att han tänker fortsätta röka.

- Han har nu varit cirka två veckor så gott som rökfri, berättar Gerd. Först skippade han rökandet på jobbet, därefter på vägen till och från arbetsplatsen. Sedan blev det tråkigt att röka ensam på balkongen.

- Så nu gör min sambo som jag. När det är riktigt jobbigt tar vi båda en cigarett. Men om bara en av oss känner sig röksugen brukar den andra övertala en att låta bli tobaken och i stället ta ett tuggummi eller en pastill.

Endast tre personer av 100 sägs klara av att fimpa för gott första gången och utan extra hjälp. Nu har både Gerd Lehtinen och också hennes sambo kommit en bra bit på väg.

Finland har som mål att bli rökfritt fram till år 2030, Gerd kämpar redan nu, hur är det med dig?

Du får gärna komma med dina egna tips, knep och erfarenheter av att sluta eller åtminstone minska på tobaksrökningen.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa