Hoppa till huvudinnehåll

Så här klarar du sommarstugesäsongen med livet i behåll

Två par yllesockor, och en brasa i bakgrunden.
Glöm inte de stickade sockorna om du vill ha varma fötter i sommar. Två par yllesockor, och en brasa i bakgrunden. Bild: Mostphotos stickade plagg,Strumpor,Ylle,hemtrevnad,vinter,stugliv,semesterbostäder,förkylning,yllesockor

Nyhjälplösheten kan göra att vi utsätter oss för faror som osförgiftning och brinnande plasthinkar på sommarstugan. Här är sakerna du borde ha koll på för att undvika olyckor.

En sommarstuga innebär ofta ett lite enklare leverne, och nu menar vi inte enklare som i lättare, utan tvärtom. För den ovane är det mycket att hålla koll på, och här hjälper Petri Lyttinen på Östra Nylands räddningsverk oss med det viktigaste.

Lek inte med elden

De flesta olyckorna som sker ute på våra sommarstugor har med eld att göra. Oftast uppstår de i eldstaden och det kan handla om att man skjuter spjället för snabbt eller tar bort askan för snabbt.

- Askan orsakar ganska många bränder om den är för varm. Det kan handla om att man tömmer den i en plasthink eller ställer ut den på terrassen, säger Petri.

Det är också bra att komma ihåg att sota skorstenen vart tredje år så att det inte ryker in.

Brandvarnare ska såklart finnas i utrymmen där du övernattar, och något annat som är bra att ha är en kolmonoxidvarnare. Den för oss över till nästa punkt.

Den farliga kolmonoxiden

Ifall du till exempel skjuter spjället för snabbt så att röken drar sig in i rummet istället för ut genom skorstenen, kan du få kolmonoxidförgiftning, eller osförgiftning som det också kallas.

Symptomen på kolmonoxidförgiftning kan vara diffusa och svåra att känna igen, men det handlar om att din kropp får syrebrist eftersom hemoglobinet i ditt blod binder sig till kolmonoxid istället för syre.

Du kan till exempel få huvudvärk, börja må illa, bli rastlös och förvirrad.

Större mängder kolmonoxid leder till olika grader av nedsatt medvetande och du kan till och med bli medvetslös. Till symptomen kan också höra kramper, andningssvårigheter och en långsam puls.

En person som andats in kolmonoxid har ofta röda läppar och rosig hy.

Katten tittar på elden.
Kom ihåg att inte stänga spjället för tidigt! Då mår både du och din musjägare till katt bra. Katten tittar på elden. Bild: Creative Commons / Michel Filion mysigt

Behandlas inte förgiftningen snabbt (bland annat med syre) kan du dö. Tidigare i år hittades till exempel sex tonåringar döda i en stuga i Tyskland, och de hade alla dött av kolmonoxidförgiftning.

Händer det att du utsätts för kolmonoxid är det alltså viktigt att du så snabbt som mjöligt kommer ut i frisk luft. Sedan ringer du 112 och i ambulansen får du andas syrgas. Det gör att kolmonoxiden snabbare lämnar din kropp.

Det här låter väldigt skrämmande, men som tur är, är sådana här olyckor ändå rätt ovanliga.

- Det är ett större problem i egnahemshus där man eldar på vintern, men visst är det något man ska komma ihåg, och ta i beaktande, säger Petri.

Så är du orolig – skaffa en kolmonoxidvarnare.

Var inte så hjälplös

I dag är vi kanske mer hjälplösa än vi var tidigare och diskussioner om den så kallade nyhjälplösheten dyker upp ibland. Nyhjälplöshet innebär helt enkelt att vi har tummen mitt i handen och är lite bortkomna.

Petri har själv lagt märke till att många nu är mer ovana vid naturen och livet på landet än tidigare.

- Man vet till exempel inte vet vad man ska göra om man har en fågel i skorstenen eller en mus inomhus, och då känns det enklare att ringa 112 än att själv ta itu med det, säger han.

En mus i närbild.
Vad skulle du göra om en lite gnagare bodde i ditt kök? En mus i närbild. Bild: imago/blickwinkel/ All Over Press Muscogee language,möss

Det är alltså inte ovanligt att vi ringer nödnumret när vi ser en mus i köket - men det borde vi nog sluta med eftersom det inte hör till räddningsverkets uppgifter. Hur vi ska få ut musen måste vi lista ut själva tycker Petri, en musfälla eller en katt kan vara lösningen. Har du en fågel i skorstenen kanske du kan röka ut den.

- Det beror förstås lite på hurdan eldstad du har, men att lysa i pipan om du slipper till kan fungera, eller så sätter du igång en liten eld. Röken brukar nog köra iväg fåglarna.

Hur hjälplös är du ute på stugan? Finns det något du inte klarar av eller är rädd för? Kommentera gärna!

Nyligen publicerat - X3M