Hoppa till huvudinnehåll

SFP och KD: Nytt regeringsprogram förutsättning för samarbete

Anna-Maja Henriksson sitter vid ett bord i röd dräkt omgiven av journalister som sticker fram mikrofoner.
Anna-Maja Henriksson sitter vid ett bord omgiven av journalister som sticker fram mikrofoner i Gullranda den 12 juni 2017. Anna-Maja Henriksson sitter vid ett bord i röd dräkt omgiven av journalister som sticker fram mikrofoner. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland

Både Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna anser att de kan gå med i Sipiläs regering enbart om regeringsprogrammet skrivs om.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kommenterade uppgifterna om att den nuvarande regeringsbasen faller i Gullranda.

- En regeringskris är aldrig en bra sak, men lösningar måste hittas. Och nu är vi i en sådan situation att åtminstone vårt parti är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet.

I en tidigare intervju för Yle betonade Henriksson att det är en förutsättning för regeringsmedverkan att regeringsprogrammet skrivs om. Förändringar i exempel vårdreformen måste ske, i fall man vill ha med SFP i Sipiläs regering.

Henriksson säger att regeringens dödläge inte är enbart en negativ sak.

- Jag är glad över att man konstaterat att det inte vore bra för Finland att regeringen skulle fortsätta med den sannfinländska grupp som nu kom från Jyväskylä.

Essayah: Allt är möjligt

Också Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah gav sin första kommentar om att regeringen faller i Gullranda.

- Alla alternativ är säkert öppna nu, om man från den nuvarande riksdagen försöker förhandla fram en ny regeringsbas eller om det ska ordnas förtida val.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah på Gullranda den 12 juni 2017.
Sari Essayah i Gullranda Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah på Gullranda den 12 juni 2017. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Sari Essayah,Kristdemokraterna i Finland (KD),Gullranda,politiker i Finland

Essayah har senast talat med statsminister Sipilä igår söndag. Kristdemokraterna planerar inget möte gällande saken i dag. Enligt Essayah är man klokare om situationen "inom ett dygn".

- Säkert måste vi föra diskussioner inom gruppen och såklart förhandla om regeringsprogrammet om en sådan situation uppstår.

Enligt Essayah är regerinskrisen en allvarlig sak då det snart inte finns en funktionsduglig regering i landet. Hon vill ändå inte ännu kommentera villkoren för ett regeringssamarbete med Sipilä.

- Vi måste i vilket fall som helst förhandla om regeringsprogrammet.

Ursprunglig text: Jyrki Hara, Yle uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes