Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Vi ville försäkra regeringens handlingsförmåga

Petteri Orpo och Juha Sipilä står framför varsin talarstol på en presskonferens.
Petteri Orpo och Juha Sipilä vid presskonferensen på Villa Bjälbo den 12 juni 2017. Petteri Orpo och Juha Sipilä står framför varsin talarstol på en presskonferens. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Petteri Orpo

Enligt statsminister Juha Sipilä (C) föll regeringen på grund av att det rådde oklarhet kring om man skulle nå samförstånd med Sannfinländarna i oväntade situationer.

Regeringsprogrammet hade man däremot troligen kommit överens om, sade Sipilä på den gemensamma presskonferensen med Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo (Saml) på Villa Bjälbo på måndagen.

Enligt statsminister Sipilä är det ändå helt omöjligt att i regeringsprogrammet skriva in alla de oväntade händelser som kan komma i framtiden som regeringen måste ta ställning till.

I sådana situationer är det av yttersta vikt att ha en tillräckligt likadan värdegrund och kompromissvilja för att trygga regeringens handlingsförmåga, sade Sipilä.

- Vår bedömning var att skillnaderna nu har vuxit sig väldigt stora och när det finns en sådan risk och misstanke så är vår skyldighet att hitta en lösning där handlingsförmågan kan tryggas.

Statsminister Sipilä tackade ändå Jussi Halla-aho för den öppna, raka och ärliga diskussionen som fördes på måndagsmorgonen. Han beskrev Halla-aho som en intelligent och analytisk ordförande som vet vad han vill.

Orpo: Sannfinländarna nu ett annat parti

Orpo betonade under presskonferensen att regeringsprogrammet bygger på hållbara principer såsom människovärde och rättsstatsprincipen.

- Vi godkänner inte något slags hatretorik eller diskriminering.

Enligt Orpo är Sannfinländarna ett annorlunda parti än tidigare efter partimötet i Jyväskylä. Han påminde att nya uppdrag inte putsar bort tidigare uttalanden eller skrivelser.

En annan stor stötesten var Halla-ahos planer på att leda partiet från Bryssel. Halla-aho ska ha presenterat en plan om hur det i praktiken skulle gå till, men både Sipilä och Orpo ställde sig tveksamma.

- Vi fattar hela tiden svåra beslut, saker händer och vi måste reagera snabbt. Då måste man vara närvarande, inte agera via ombud. Jag vet inte om Sannfinländarna är ett funktionsdugligt parti just nu, sade Orpo.

Målet är att snabbt bilda ny regering

Efter att ha hört riksdagsgrupperna kommer Sipilä att fatta beslut om processen som följer.

- Sannolikt går jag till presidenten och ber om regeringens avgång.

Sipilä säger att målet är att så snabbt som möjligt bilda en ny och funktionsduglig regering.

Målsättningen är att den nya regeringen ska bildas med det nuvarande regeringsprogrammet som grund.

- Vi utgår från att det framtida regeringsprogrammet är så nära det nuvarande som möjligt. Men förändringar är möjliga, sade Sipilä.

Sipilä sade att han också är beredd på att diskussionerna kan bli tuffa och dra ut på tiden.

Källor: Yle, FNB

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes