Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdens nya sopfartyg är färdigt för drift

Håll Skärgården Rens servicefartyg M/S Roope
Håll Skärgården Rens nya servicefartyg. Håll Skärgården Rens servicefartyg M/S Roope Bild: Håll Skärgården Ren håll skärgården rens servicefartyg m/s roope

Ökande avfallsmängder kräver större fartyg. I sommar får skärgården sitt efterlängtade nya sopfartyg. Allmänheten kan bekanta sig med den Pargasbyggda båten på onsdag.

Skärgårdshavet har varit i akut behov av ett nytt sopfartyg. Trotjänaren M/S Roope klarade inte längre av avfallsmängderna och föreningen Håll Skärgården Ren kan nu presentera ett nytt fartyg.

Tack vare donationer, företagssamarbete och med stöd från staten kunde HSR beställa ett nytt servicefartyg till Skärgårdshavet i oktober. Fartyget byggdes av Oy HL-Metal Ab i Pargas. Det gamla fartyget flyttas tills vidare till Insjöfinlands verksamhetsområde för att ersätta M/S Roope-Saimaa.

HSR samarbetar med Sydvästra Finlands Avfallsservice som ansvarar för avfallshanteringen för över 4 500 fastigheter inom Skärgårdshavets verksamhetsområde. Avfallshanteringen i skärgårdsförhållanden är betydligt mer krävande än på fastlandet.

Håll Skärgården Rens servicefartyg M/S Roope
Håll Skärgården Rens servicefartyg M/S Roope Bild: Håll Skärgården Ren håll skärgården rens servicefartyg m/s roope

Fartyget stod klart i månadsskiftet maj-juni och är 23,9 meter långt och 9 meter brett, dvs. 8 meter längre och 5 meter bredare än sin föregångare. Däcksutrymmet är cirka 100 kvadratmeter och bärkraften drygt 50 ton. Fartygets lyftkran kan lyfta en 1 000 kilos last från ett avstånd på hela 20 meter.

Fartyget drivs av två Sisu Agco-motorer som klarar en marschfart på 8-10 knop. I enlighet med föreningens principer är båten inte målad med antifoulingfärger som är skadliga för havslevande organismer. I stället hålls bottnen ren med hjälp av ett ultraljudssystem.

Fartyget döps på onsdag i Åbo

Det nya fartygets första elddop är HSR rf:s och Sydvästra Finlands Avfallsservices gemensamma avfallsinsamling i skärgården i början av juli. Under tiden 3–6 juli åker fartyget runt i Pargas, Kimitoöns och Rimitos skärgård och tar utan avgift emot hushållens farliga avfall, elapparater och metallskrot.

Insamlingen tar också emot bygg- och städavfall som packats i storsäckar som köps på förhand från Sydvästra Finlands Avfallsservice.

På onsdag besöker fartyget Åbo för att döpas av riksdagsledamoten Saara-Sofia Sirén. Klockan 16–18 är fartyget öppet för allmänheten och ligger då vid Forum Marinum.