Hoppa till huvudinnehåll

Stanley Cup-vinnaren Olli Määttä med i exklusiv klubb

Olli Määttä vann Stanley Cup för andra året i följd.
Olli Määttä vann Stanley Cup för andra året i följd. Olli Määttä vann Stanley Cup för andra året i följd. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Olli Määttä

Olli Määttä fick för andra året i följd fira seger i Stanley Cup-slutspelet och blir därmed den fjärde finländare att vinna den åtråvärda pokalen fler än en gång.

Jari Kurri och Esa Tikkanen har fem Stanley Cup-ringar på var och Reijo Ruotsalainen fick vara med och vinna titeln två gånger.

Nu kan också den 22-årige Jyväskyläbacken Olli Määttä ansluta sig till klubben av multipla mästare efter att hans Pittsburgh Penguins besegrat Nashville Predators med 4-2 i finalserien.

– Det känns otroligt bra att stå här, jag tror inte riktigt det sjunkit in vad man gått och ställt till med. Vi spelade och spelade och verkade alltid hitta en ny nivå när det tuffade till sig. Det känns otroligt skönt att stå här som vinnare, sade Määttä till Yle efter segern.

Määttäs säsong var ingalunda lätt. Grundserien kantades av skador, men i slutspelet tog han igen sin plats som en av nyckelspelarna i Penguins backbesättning som i den sjätte och avgörande finalen lyckades stänga ner Predators helt.

– Vi har haft det motigt under perioder denna säsong, men det visar vilken karaktär det här laget har. Vi har aldrig gett upp. Vi visade dessutom att vi kan vinna på olika sätt, senast vann vi 6-0 och nu var det tillknäppt ända till slutet. Det fanns inte bara ett sätt på vilket vi kunde vinna.

Under slutspelet fanns Määttä på isen i snitt över 20 minuter per match.

Finländare som vunnit Stanley Cup:

5 - Jari Kurri, Esa Tikkanen
2 - Olli Määttä, Reijo Ruotsalainen
1- Jere Lehtinen, Ville Nieminen, Teemu Selänne, Valtteri Filppula, Antti Niemi, Tuukka Rask, Teuvo Teräväinen, Kimmo Timonen