Hoppa till huvudinnehåll

Sterna körde mot ponton vid färjfäste - flera fordon fast på Pargasfärjan

Räddningspersonal står vid färjfästet i Lillmälö i Pargas.
Räddningspersonal och andra myndigheter vid Sterna vid färjfästet i Pargas. Räddningspersonal står vid färjfästet i Lillmälö i Pargas. Bild: Yle / Mattias Simonsen färja,sterna

Landsvägsfärjan Sterna har kört på pontonen vid färjfästet i Lillmälö i Pargas. Rampen vid färjfästet skadades så pass mycket att de 16 fordon som är ombord på färjan inte kan köra av. Det är frågan om 13 personbilar, två skåpbilar och ett tungt fordon.

Enligt Yle Åbolands redaktör Mattias Simonsen som är på plats vid färjfästet kunde de 21 passagerarna kliva av färjan vid 18-tiden. Det kan ändå ta flera timmar innan bilarna kan köras av Sterna.

Olyckan skedde efter klockan 15 på måndagseftermiddagen. Landsvägsfärjorna Falco och Replot 2 trafikerar nu mellan Pargas och Nagu istället för Sterna.

Några personer fördes vidare för en läkargranskning efter olyckan.

Både räddningsverket och Trafiksäkerhetsverket är vid färjfästet för att undersöka olyckan och rampen. Enligt Mats Rosin, vd vid rederiet Finferries, kan det ta flera timmar innan fordonen kan köra av färjan.

Räddningspersonal står vid färjfästet i Lillmälö i Pargas.
Flera olika myndigheter fick rycka ut. Räddningspersonal står vid färjfästet i Lillmälö i Pargas. Bild: Yle / Mattias Simonsen Polis,lillmälö färjfäste

Dykare är också på plats för att granska situationen. Meningen är också att stabilisera pontonen som tog skada i samband med olyckan. Det här eftersom pontonen hänger mot färjan och innan pontonen är stabiliserad så kan färjan inte flyttas.

Meningen är att svänga på färjan och köra den i land vid det intilliggande färjfästet, så att fordonen kan köra av. Det kan ändå ta länge innan det här är möjligt och i det här skedet är det omöjligt att uppskatta hur länge reparationsarbetet tar.

Enligt Rosin har passagerarna erbjudits något att dricka och äta.

Det är i det här skedet oklart hur stora skador Sterna fick i samband med olyckan. Enligt Rosin kommer fartyget ändå köras på dock.

Uppdatering tisdag morgon: Båda linkspannen på Lillmälösidan är åter i bruk. På rutten trafikerar Falco och reservfärjan Odil enligt sommartidtabllen. Sterna är ur trafik på grund av reparationsarbeten, skriver Finferries på sin webbsida.