Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals oppositionella greps i landsomfattande protester i Ryssland

En aktivist greps av polisen då han försökte ta sig till Tverskaja-gatan i Moskva
En ung aktivist greps av polisen då han försökte ta sig till Tverskaja-gatan i Moskva En aktivist greps av polisen då han försökte ta sig till Tverskaja-gatan i Moskva Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV Ryssland,moskva

De landsomfattande demonstrationerna mot korruption började i ryska fjärran östern där flera tusen människor deltog i protester i Vladivostok och i Novosibirsk.

Den kanske våldsammaste protesten befarades i Moskva, där oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps utanför sitt hem innan han kunde trotsa demonstrationsförbudet i stadskärnan.

- Hej, det här är Julja Navalnaja. Aleksej greps i trappuppgången i vårt hus. Han bad mig meddela att planerna inte förändras, skrev hans fru på sin mans Twitterkonto.

Samtidigt ströps elektriciteten i Navalnyjs kontor och kampanjhögkvarter och en direkt sändning på internet bröts av myndigheterna.

Polisen har slagit en ring runt Tverskaja-gatan där aktivister planerade att trotss demonstrationsförbudet
Polisen har slagit en ring runt Tverskaja-gatan där aktivister planerade att trotsa demonstrationsförbudet i stadskärnan Polisen har slagit en ring runt Tverskaja-gatan där aktivister planerade att trotss demonstrationsförbudet Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV Ryssland,Moskva

Aktivister greps i Moskva

Över 120 aktivister greps i centrum av Moskva inför och under demonstrationen som skulle hållas på Tverskaja-gatan med början klockan 15 finsk tid.

Ett tusental aktivister lyckades tas sig till startplatsen för demonstrationståget, trots ett stort polisuppbåd som angrep demonstranter bland annat med pepparspray.

Demonstranterna försökte ta sig till Röda torget, men polisen grep in redan på Pusjkintorget där många aktivister slängdes in i väntande polisbilar.

Över 1 000 människor greps i Moskva i mars när Navalnyj förra gången manade till demonstrationer.

I Sankt Petersburg har upp till 300 aktivister gripits och rapporter om gripanden har också kommit från Sotji och Vladivostok.

Navalnyj själv hävdade att aktivister på 212 ryska orter planerade att hålla demonstrationer idag.

Unga protesterar

I S:t Petersburg hade myndigheterna förbjudit dagens demonstration. Trots det samlades flera hundra demonstranter på Marsfältet i stadens centrum.

– Vi är här för att se till att så många människor som möjligt får information om korruptionen, säger Sonja. Våra statliga medier tiger alltid om korruptionen, men också om våra fredliga protester.

Artjom och Sonja deltog i demonstrationer i Ryssland 12 juni 2017
Artjom och Sonja Artjom och Sonja deltog i demonstrationer i Ryssland 12 juni 2017 Bild: Anders Mård/Yle demonstrationer (samhälleliga händelser),Ryssland,sonja

– Det är också viktigt att visa att vi inte är några bråkiga extremister som vissa vill tro, säger Artjom som bär en Navalnyj-tröja.

Majoriteten av ryssarna är nog överens med oss när vi säger att vår fattigdom främst beror på korruptionen.

Den antikorruptionskampanj som Navalnyj har fört i många år syns nästan aldrig i de statliga medierna. Istället använder sig aktivisterna av internet.

– Folk deltar inte i protesterna för att stöda Navalnyj, utan för att protestera mot korruptionen och för sin egen skull, menar Sonja.

Navalnyj har lyckats engagera och förena folk kring temat.

– Problemet är att vi ryssar reagerar så pessimistiskt när det blir tal om korruption, säger Artjom. Man säger bara att ingenting går att förändra eftersom det här är Ryssland. Men vår unga generation ser annorlunda på saken. Vi är inte alls lika fatalistiska och vi vet att det finns reella alternativ.

Både Sonja och Artjom har med egna ögon sett hur korruptionen genomsyrar samhället. Hur studerande fuskar i proven, hur man betalar mutor för att slippa armén eller betalar sig in på universitet etc.

– Vår rörelse handlar inte främst om politik, utan om etik, säger Artjom. Vårt främsta slagord är ärlighet.

100 000 i mars

Den 26 mars sammankallade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj demonstrationer mot korruption och då lyckades han överraskande mobilisera över 100 000 demonstranter på ett hundratal platser runt om i landet.

I Moskva greps över 1 000 människor den gången och Navalnyj själv dömdes till 15 dagars fängelse för motstånd mot polisen. Det finns risk för våldsamheter också i dag.

Kravallpolis grep demonstranter i Moskva den 26 mars 2017.
Kravallpolis grep demonstranter i Moskva den 26 mars 2017. Kravallpolis grep demonstranter i Moskva den 26 mars 2017. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Moskva,demonstrationer (samhälleliga händelser),gripande

Sedan i mars har Navalnyj rest kors och tvärs över hela Ryssland och rekryterat nya volontärer, skrev Anna-Lena Laurén i Hufvudstadsbladet på söndagen.

Dagens demonstrationer kan alltså bli ännu större än de i mars. Dessutom är det nationaldag och helgdag i Ryssland i dag.

Bråk om var demonstrationerna ska hållas

På många håll har myndigheterna inte gett demonstrationstillstånd, men enligt Navalnyj ska demonstrationerna hållas i alla fall.

I Moskva gavs ursprungligen tillstånd för en demonstration med högst 15 000 deltagare utanför centrum av staden. Arrangörerna fick inte tillstånd för att använda mikrofoner eller högtalare där.

Webbtidningen Meduza och den oberoende tv-kanalen Dozjd citerar Navalnyj som säger att det visade sig omöjligt att hitta någon som ville gå med på att bygga upp en scen på den plats som myndigheterna anvisat för demonstrationen i Moskva.

Nu tänker Navalnyj ordna protesten på Tverskaja-gatan i centrum av Moskva, utan tillstånd.

Källor: Reuters, STT, Hbl

Läs också