Hoppa till huvudinnehåll

Antti Ruuskanen siktar på comeback i juli – tränaren Hirvonen hyllar igen Oliver Helander

Antti Ruuskanen fick sitt OS-silver i Lahtis i februari. Den ursprungligen silvermedaljören Oleksandr Pjatnytsja åkte fast för dopning.
Antti Ruuskanen fick sitt OS-silver i Lahtis i februari. Den ursprungligen silvermedaljören Oleksandr Pjatnytsja åkte fast för dopning. Antti Ruuskanen fick sitt OS-silver i Lahtis i februari. Den ursprungligen silvermedaljören Oleksandr Pjatnytsja åkte fast för dopning. Bild: Mauri Ratilainen / EPA / All Over Press Antti Ruuskanen

Spjutkastaren Antti Ruuskanens axel opererades i september. Ska han tävla den här säsongen gör han comeback om en månad, säger tränaren Jarmo Hirvonen. Hirvonen prisar samtidigt Oliver Helander och tror att han har potential att kasta 90 meter.

Ruuskanen, som har vunnit ett OS-silver, ett EM-guld och ett EM-brons har haft problem med axeln sedan 2013. Den 33-årige spjutkastarens huvudmål är nu OS i Tokyo 2020.

Comeback om en månad?

Säsongens höjdpunkt, VM-finalen i London, går av stapeln den 12 augusti.

– Den 1 oktober bestämde vi att vi inleder säsongen i juli. Vi visste att rehabiliteringen tar ett år, sade Hirvonens tränare Jarmo Hirvonen till Yle Urheilu.

Ska Ruuskanen tävla i år säsongsdebuterar han i Joensuu den 12 juli eller i Lapinlahti den 16 juli.

– Allt beror på i vilket skick axeln är. Visst är det möjligt att säsongen spolieras. Med 90 procents sannolikhet tävlar Ruuskanen denna sommar, sade Hirvonen.

– Den här veckan är det meningen att kasta med full ansats, sade Ruuskanen.

Helander har vad som krävs

Hirvonen hyllade Oliver Helander i Yle Sportens intervju i februari.

– När Pitkämäki, Ruuskanen & Co slutar är han nästa potentiella OS-medaljör.

– Oliver har allt. Han lyssnar och är väldigt smart.

Hirvonen är orolig över de finländska spjutherrarnas nivå men öser beröm över Helander och hans tränare Glenn Lignell. Han tror att Helander, efter Ruuskanen, är spjutkastaren som kan nå 90 meter.

– Han har vad som krävs för att kasta riktigt långt och är en klyftig idrottare som får bra coachning.