Hoppa till huvudinnehåll

Åsa von Schoultz: Jag är imponerad av det politiska spelet

Statsvetaren Åsa von Schoultz
Statsvetaren Åsa von Schoultz kommenterar den nya utbrytargruppen Nytt alternativ. Statsvetaren Åsa von Schoultz Bild: Robert Seger forskare åsa von schoultz

Statsvetaren Åsa von Schoultz är inte direkt förvånad över Sannfinländarnas senaste överraskning och antar att utbrytargrupppen Nytt Alternativ måste ha pratat sig samman innan Sannfinländarnas gruppmöte idag.

- Allt tyder på att utträdet var väl orkestrerat bakom kulisserna.

Hur förberedda var Petter Orpo och Juha Sipilä?

- Det vågar man inte spekulera om, men man kan säga att det var strategiskt av Sipilä att vänta med att lämna in regeringens avskedsansökan till efter Sannfinländarnas möte idag.

Men vad Sipilä har vetat, det är någonting som vi aldrig kommer att få veta.

- På så sätt kan man tänka att han har anat att någonting är på gång. Men vad han har vetat, det är någonting som jag inte tror att vi någonsin kommer att få veta.

Vilka spelpoäng skulle du ge åt gruppen Nytt alternativ?

- Väldigt höga spelpoäng för samtliga parter här. Höga poäng åt Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho. Hans övertagande av partiet var väldigt imponerande, jag avser då den majoritet med vilken hela hans falang vann omröstningar och ledarskapspositioner. Det var imponerande.

- Å andra sidan ger jag också höga poäng åt Nytt Alternativ som valde att i stället för att sitta och lida och se sig själv marginaliseras inom partiet, välja att ta saken i egna händer och bilda en ny gruppering.

Vad händer nu?

- Det vet vi inte. Petteri Orpo har uttalat sig positivt, han har sagt att det är ett modigt beslut att ta avstånd från Jussi Halla-aho. Det här kan betyda att det finns ett stöd hos Samlingspartiet och Centern för att man ska kunna fortsätta att regera med utbrytargruppen.

Petteri Orpo har uttalat sig positivt, han har sagt att det är ett modigt beslut att ta avstånd från Jussi Halla-aho.

- Och så vitt jag kan bedöma kan man göra det utan att statsminister Sipilä lämnar in en avskedsansökan till president Niinistö.

Det vore ju logiskt att om det är samma ministrar som finns med i utbrytargruppen så kan den nuvarande regeringen sitta kvar.

- Här är jag osäker på formaliteterna, det vore ju logiskt att om det är samma ministrar som finns med i utbrytargruppen så kan den nuvarande regeringen sitta kvar.

Sådant här händer sällan och det står inget i tydlig skrift i grundlagen om hur man agerar i sådana här fall.

- Men jag är som sagt lite osäker på formaliteterna och även mina kolleger är det. Sådant här händer så sällan och det står inget i tydlig skrift i grundlagen om hur man agerar i sådana här fall.

Faller SFP och KD nu ut ur regeringsförhandlingarna?

- Sipilä har faktiskt ett bättre alternativ med NA än vad han skulle ha haft om man tagit med SFP och KD i regeringen. Nytt Alternativ är 20 stycken och det är fler än vad KD och SFP hade varit. Regeringen blir mer stabil om man väljer det här alternativet.

Nytt alternativ bättre för Juha Sipilä och då är han knappast intresserad av förhandlingar med SFP och KD.

- Man behöver inte förhandla om regeringsprogrammet och inte byta ut ministrar. Nytt alternativ här skulle vara ett bättre alternativ för Juha Sipilä och då är han knappast intresserad av förhandlingar med SFP och KD.

Vad här vi lärt oss av den här politiska karusellen?

- Att läget i finländsk politik är instabilt och att mycket kan hända.