Hoppa till huvudinnehåll

Basketstjärnan Dennis Rodman på besök i Nordkorea igen

Dennis Rodman träffade Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju senast i januari år 2014
Dennis Rodman träffade Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju senast i januari år 2014 Dennis Rodman träffade Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju senast i januari år 2014 Bild: EPA/KCNA USA,Nordkorea,Kim Jong-un,Dennis Rodman

Den förre amerikanska korgbollsstjärnan Dennis Rodman besöker Nordkorea igen för att träffa landets ledare Kim Jong-Un.

Rodman, som befinner sig i Peking som bäst, har besökt Nordkorea minst fyra gånger tidigare.

Rodman sade på flygplatsen i Peking att han är på väg till Pyongyang som privatperson för att som han säger "öppna dörrar."

Den biträdande utrikesministern Thomas Shannon säger för sin del att USA har varnat amerikanska medborgare för att besöka Nordkorea, men han önskar ändå Rodman en god resa.

Shannons uttalande har bidragit till spekulationer i USA om att president Donald Trumps administration har välsignat besöket i ett försök att öppna inofficiella förhandlingar med Nordkoreas ledare.

Hemlig förhandlingskanal?

Den 56-årige Rodman är känd för sina uppseendeväckande tatueringar, näsringar och kläder. Han var en av Kim Jong-Uns favoritspelare då han vann fem mästerskap med NBA-lagen Detroit Pistons och Chicago Bulls.

Tidningen Washington Post citerar flera källor i Trumps administration som säger att man har försökt öppna hemliga förhandlingskanaler till Nordkorea.

Det är ändå oklart om Trump har skickat Rodman tull Nordkorea som en förhandlingstrevare, enligt Washington Post.

Rodman har enligt anonyma källor diskuterat Nordkorea med Trump innan Trump tillträdde presidentposten i januari.

Försöker ta med sig fängslade amerikaner?

Nordkoreaexperten Daniel Pinkston säger att nordkoreanerna är måna om att Rodman besöker det slutna landet igen.

- Jag hörde att Nordkoreas utrikesministerium önskade att Rodman skulle komma på besök för att minska spänningen med USA. De har sökt olika alternativ för att åstadkomma avspänning, säger Pinkston som är en av Rodmans rådgivare.

Rodman har fått hård kritik i USA för sina besök i Nordkorea och det är möjligt att nordkoreanerna kommer att belöna honom på något sätt, till exempel genom att frige en av fyra fängslade amerikaner.

- Detta besök kommer att bedömas efter om eller vem han tar med sig hem, säger Koreaexperten Scott Snyder.

Fyra amerikaner är som bäst fängslade i Nordkorea, bland dem den 22-årige studenten Otto Warmbier som i fjol dömdes till 15 års fängelse efter att han försökte stjäla en propgandaaffisch nära sitt hotell.

Läs också